A csodás traktoroktól volt hangos Mezőkövesd

2019.09.10 06:03

Lelkesen nézegették a régi gépeket, járműveket a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban.

Fotó: Tóth Balázs 

 

Huszonegyedik alkalommal rendeztek országos mezőgazdasági gépésztalálkozót Mezőkövesden, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban.
 
Idén is felvonulással kezdődött a rendezvény, a traktorok, munkagépek, honvédségi járművek, veterán személy- és teherautók, motorok a főutcán vonultak végig, majd tulajdonosaik, vezetőik a múzeum előtt mutatták be őket a közönségnek. Idén is elhozta tulajdonosa az An–2-es repülőgép motorját, és többször beindította.
 
Hobbitraktor született
 
A felsőzsolcai Oláh János egyedi traktorral érkezett, amely egy Hofherr kicsinyített mása. A saját műhelyében készítette el 2007–2010 között, azóta több találkozóra ellátogatott vele, Mezőkövesdre is évente jár. Mint a többi között elmondta, gépszerelő volt, Hofherr-ral is foglalkozott, a barátainak is volt ilyenjük. Eredetileg egy kis traktort, makettet szeretett volna készíteni, de a haverjai rábeszélték, hogy olyat csináljon, amire rá is tud ülni. Így született meg évek gyűjtőmunkája és szerelése után ez a hobbitraktor, amellyel dolgozni is lehetne egyébként, körülbelül tizenöt lóerős.
 
A késő délelőtti megnyitón a MASZK Egyesület, a Matyó Néptáncegyüttes tagjai, valamint Nagy Csaba tárogatóművész adtak műsort. Köszöntötte a vendégeket Csirmaz István, a Mezőkövesdi Gépmúzeumért Alapítvány elnöke is, aki beszámolt arról, hogy a Matyó Agrártermelő Zrt. egy Hofherr GS-35 traktort ajándékozott Hajdu Ráfis János számára, a géphez csere útján jutott hozzá a cég, az erőgép Mezőnagymihályon szolgált.
 
Tállai András, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a múzeum nemcsak a város, hanem az ország értéke is, amelynek még száz év múlva is élnie kell majd. Szerinte a régi dolgokat át kell örökíteni az utókornak.
 
Dr. Fekete Zoltán, a város polgármestere arra hívta föl a figyelmet, hogy nem gépészek találkozója a rendezvény, hanem mindazoké, akik szeretik a gépeket. Megható, hogy ennyi öreg gép létezik és működik is, köszönhetően azoknak, akik őrzik nagyapáik örökségét, megszállottságát. Megjegyezte, az alapítvány három telket adott ingyenesen az önkormányzatnak, így a múzeum egész területe immár a városé, és nagyobb lehetőség van a fejlesztésekre. Egy újabb szín is épül, amelyre évek óta várnak.
 
A múzeum új vezetője
 
Hajdu Ráfis János, a múzeum alapítója bemutatta a közönségnek Lipusz Csabát, aki a múzeum új vezetője. Mint mondta, szereti a gépeket, érti a technikát, nagy megnyugvás számára, hogy a múzeum új vezetője lesz. Bemutatkozott Lipusz Csaba is, aki gépész és autószerelő végzettséggel is rendelkezik, márciustól dolgozik itt, és idáig Kupa község polgármestere is volt, de októberben már nem indul a választáson.
 
A múzeumhoz tartozó Koós-portán cséplőgépeket, valamint stabilmotorokat indítottak, mutattak be, míg a közeli játszótéren a bánkúti radarosok tartottak járműbemutatót. Délután szakmai előadásokat is tartottak a gépészek számára magyar mérnökökről, traktorokról, érdekes műszaki megoldásokról, gyártástörténelemről.
 
Tóth Balázs 
boon.hu