A devizahiteleseknél egy hét múlva csöngethet a postás

2015.02.23 06:02

Egy hét múlva kezdik el kézbesíteni a postások a devizahiteles elszámolások kézbesítőit. Az ügyfeleknek egyelőre nincs tennivalójuk, a Pénzcentrum mutatja a részleteket.

Ekkortól kaphatjuk meg az értesítőt
Március elején kezdik az elszámolási (és forintosítási) értesítő kipostázását a bankok, de a folyamatnak április végéig be kell fejeződnie. Az ügyfeleknek egyelőre nincs tennivalójuk, de a már megszűnt szerződések esetén viszont érdemes felvenni a kapcsolatot a hitelintézettel, egyeztetni a lakcímet és a bankszámlaszámot.

Két speciális esetben kell az ügyfélnek kezdeményezni:
-    A követeléskezelőknek átadott ügyeknél az adós kap értesítőt, azonban a bankot neki kell megkeresnie a hitelt nyújtó pénzintézetet.

-    A másik eset a kedvezményes végtörlesztőké, akiknek a bankjuknál kell kezdeményezni az elszámolást, aminek 10 ezer forintos díja van. Amennyiben a kapott kedvezmény mértéke kisebb, mint az elszámolás miatt visszajáró összeg, akkor az ügyfél visszakapja az eljárási díjat, illetve az elszámolás miatt visszajáró összeg és a kapott kedvezmény különbözetét kapja az ügyfél.

Ez lesz az értesítőnkben
A dokumentumban nem lesznek majd "apróbetűs részek", hanem - az ígéretek szerint - tisztán, érthetően a lényeg lesz leírva a dokumentumban, az alábbi három plusz egy pontban részletezve:

-    Az első rész tartalmazza a tisztességtelenül felszámított összegeket, árfolyamrés, illetve egyoldalú kamatemelés részre lebontva. Itt találhatjuk meg azt is, hogy mennyi jár vissza az ügyfélnek és hogyan alakul a tartozása.

-    A második részben találhatjuk a forintosítás során kialakult kamatot, törlesztőrészletet és fennálló tartozást.

-    A harmadik pontban pedig a panasztételi, jogorvoslati lehetőségek olvashatóak.

-    A plusz egy pont gyakorlatilag egy táblázat, amiben az eddig befizetett összegeket találjuk.

De mi a helyzet az OTP ügyfeleivel?
A devizahitelek egyoldalú kamatemelése miatt adott be keresetet az OTP az állam ellen. A per során a keresetet - többek között - az Alkotmánybíróság is vizsgálta, így a perek nem záródtak le 2014. év végéig. Kérdésünkre az alábbi választ kaptuk a banktól:
Az OTP Bank és az érintett leánybankok ügyfelei a törvény által meghatározott időpontban, tehát 2015. március-április hónapban fogják kézhez kapni azt az elszámoló levelet.

penzcentrum.hu