LABDARÚGÓ NB I: A Diósgyőr hátrányból győzte le a Honvédot (+videók)

2019.08.04 20:03

 

 

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ

Diósgyőri VTK–Bp. Honvéd 2–1
Miskolc, DVTK Stadion, 6139 néző. Vezette: Bognár Tamás
Gólszerző: Tajti (45+4. – 11-esből), Sesztakov (75.), ill. N'Gog (37. – 11-esből)

 

Végre futballhangulat! Ahogy arra számítani lehetett: a diósgyőri szurkolók nagy lelkesedéssel köszöntötték kedvenc csapatukat. És joggal bizakodtak. Fernando Fernández vezetőedző csapata kiegyensúlyozott, stabil teljesítménnyel rukkolt elő a tavasszal, ezzel megszilárdította a helyét az élvonalban. A másik oldalon még frissek voltak a romániai emlékek, az UEFA hétfői döntését bizakodva váró kispestiek a Craiova elleni csütörtöki focikrimit követően érkeztek Miskolcra.
 
A mérkőzés első szakaszában látszott, hogy a vendégek fáradtságára alapoznak a házigazdák: türelmesen, sokat passzolva járatták a labdát, amelynek egyértelmű volt a célja: futtassák, fárasszák az amúgy sem friss kispestieket. Ez azt jelentette, hogy a diósgyőriek nem feltétlenül indultak meg a labdaszerzést követően az ellenfél kapuja felé, hanem széthúzták a mezőnyt, és többet játszottak keresztbe, mint hosszába, mondván: hadd szaladjanak a kispestiek, akik a tőlük megszokott hadrendben álltak fel ezúttal is. A három belső védő vonalába a két szélső középpályás, Ikenne-King és Uzoma húzódott vissza. A kapuk sokáig nem forogtak veszélyben, az első diósgyőri lehetőségnél Berla Attila bátor kivetődéssel mentett – csütörtök délelőtt még a fanatikus Honvéd-szurkolók közül sem ismerte mindenki a nevét, ám a Craiova elleni Európa-liga-selejtezőben csereként beállva nyugodtan, megbízhatóan, jól teljesített, és most sem látszott izgatottnak.
 
A Diósgyőr játékát a szűrő pozícióban szereplő Márkvárt szervezte, előtte Tajti Mátyás próbált sok mozgással üres területet nyitni, de sokáig úgy tűnt, a tizenhatos vonalánál kifogynak az ötletekből a hazaiak.
 
Az első félidő második felében aztán felpörögtek az események! Előbb Gazdag maradt a földön, csapattársa N'Gog ki is rúgta a labdát, hogy ápolni lehessen. Néhány perccel később kiderült, a Honvéd fedezete nem tudja folytatni a játékot, ám szomorúan láttuk, hogy a diósgyőriek nem adták vissza a labdát a bedobást követően – jár a fekete pont a sportszerűtlen jelenetért. Gazdag tehát lement, a helyette beküldött Kukoc a bal szélen kapott szerepet és Uzoma húzódott beljebb a lecserélt játékos helyére. A változtatás azonnal gólt eredményezett: nem először fordult elő, hogy szabad- vagy szögletrúgásnál folyamatosan lökdösték egymást a játékosok, Bognár Tamás pedig úgy látta, ennél az esetnél Tamás Márk akkorát lökött Batikon, hogy azért jár a tizenegyes – David N'Gog pedig könnyedén lőtt a hálóba a diósgyőri színekben ezen a mérkőzésen bemutatkozó Danilovics mellett. Fel kellett hagyni a fárasztásos taktikával, bátrabb, több kockázatot felvállaló futballra kényszerült a hátrányba kerülő DVTK.


Már az első félidő hosszabbításában jártunk, amikor Bognár Tamás másodszor is a tizenegyespontra mutatott – ezúttal a Honvéd kapuja előtt látott szabálytalanságot, s mi a magunk részéről megint egyetértettünk vele. Tajti Mátyás higgadtan értékesítette a büntetőt.

 

 

A második félidőben a Honvéd kezdett aktívabban, sokáig úgy tűnt, hiába alapoz erre a Diósgyőr, a sárga mezben játszót piros-feketék nem és nem akarnak elfáradni. A Paksról érkezett Kesztyűs életerős lövéssel próbálkozott és Danilovics szép védéssel jelezte: nagy erőssége lehet ebben az idényben a DVTK-nak. Főleg a hazaiak térfelén folyt a játék, de a kispestiek nem tudtak vezetést szerezni, úgy tűnt, a diósgyőriek az egyetlen esélyre várnak.
 
Nagy volt a küzdelem, látszott, hogy mindkét csapat megpróbálja kiharcolni a győzelmet, de rengeteg labdakezelési hiba akadályozta a folyamatos játékot. Aztán amikor elkezdődött a mérkőzés hajrája, Márkvárt Dávid ívelt a kispesti védők mögé, s Szerhij Sesztakov megszerezte első NB I-es gólját a DVTK játékosaként. Giuseppe Sannino megpróbálta cserékkel felfrissíteni a kispestiek támadójátékát, beállt Moutari és Cipf is, így az utolsó percekben a Honvéd mindent egy lapra feltéve megpróbált egy utolsó rohamot indítani az egyenlítésért – és a hosszabbításban minden esélye megvolt, hogy legalább az egyik pontot megszerezze. Ikenne-King beadása után N'Gognak viszonylag egyszerű feladata volt: három méterről a teljesen üres kapuba kellett volna bepasszolni a labdát, ám a Liverpool egykori játékosának hihetetlen módon sikerült a kapu mellé gurítania.
 
Talán igaza volt a diósgyőrieknek: túl fáradt volt már ahhoz is, hogy ekkora ziccert értékesítsen.

 

 


Rusznák György
nso.hu

 

NB I, 2019–2020, 1. FORDULÓ
AUGUSZTUS 3., SZOMBAT HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ NÉZŐSZÁM
Kisvárda Master Good–Paksi FC 1–0 Kisvárda, Várkerti Sporttelep Bogár Gergő  2128 
Mezőkövesd Zsóry FC–Zalaegerszegi TE 1–0 Mezőkövesd, Városi Stadion Erdős József 2245
Újpest FC–Puskás Akadémia FC 1–3 Budapest, Illovszky Rudolf Stadion Vad II István  2707
AUGUSZTUS 4., VASÁRNAP       
Diósgyőri VTK–Bp. Honvéd 2–1 Miskolc, DVTK Stadion Bognár Tamás 6139
Mol Fehérvár FC–Kaposvári Rákóczi FC 4–2 Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó Solymosi Péter 2880
A Ferencvárosi TC–Debreceni VSC mérkőzést későbbre halasztották