A Diósgyőri várba kerülhet egy kivételes fegyvergyűjtemény

2016.03.25 18:06

Felbecsülhetetlen műkincsgyűjtemény kerülhet Miskolcra. Tóth Sándor történész azt szeretné, ha a fegyverekből és viseletekből álló körülbelül 400 darabos gyűjteményét a Diósgyőri várban helyeznék el. Néhány fegyverből kiállítás is nyílt a lovagteremben.

diosgyori_var_160319_vcs_29.jpg

fotók: Végh Csaba

Páncélba öltöztetett bábuk és fegyverek a falon – bár igazinak tűnnek, mégsem azok. Mindegyik másolat. A vitrinekben viszont eredeti kardok, puskák, sisakok és páncélok vannak, olyanok, amiket például a 16. vagy 17. században használtak.

a03.jpg

Tóth Sándor műkincsgyűjteményének ezúttal csak egy részét állították ki a Diósgyőri vár lovagtermében. Ennél azonban sokkal több felbecsülhetetlen értékű fegyver van a tulajdonában. Körülbelül négyszáz darab.

A jelenleg Eger közelében élő, de miskolci kötődésű történész, műkincsgyűjtő azt szeretné, ha a teljes gyűjteménye Miskolcra, a Diósgyőri várba kerülne.

diosgyori_var_160319_vcs_26.jpg

- Mindenképpen megérdemelné azt, hogy eredeti műkincsekkel töltsük meg, hiszen a magyar várakban nincsenek ilyen műkincsek, sajnos a történelem elpusztította. Sokszor azt látjuk, hogy felépülnek a csodálatos váraink, de mindegyikben csak fegyvermásolatok vannak - mondja Tóth Sándor történész, műkincsgyűjtő.

A tárgyalások már zajlanak, és a Kulturális Központ ügyvezetője is azt mondja, nagyon örülnének, ha a gyűjteményből állandó kiállítás nyílhatna.

diosgyori_var_160319_vcs_24.jpg

-  A tavaly augusztusában megnyílt Lovagi tornák terén van egy nagyon szép kiállító tér, ahová még kerestük eddig, hogy mi lehet az a megfelelő kiállítás, ami oda minden szempontból illik. Azt gondolom, hogy az jöhet szóba, illetve bizonyára tudnak róla, hogy a jövő évben megkezdődik a Diósgyőri várnak a továbbépítése, ahol szintén kiállító tereket alakítanak majd ki. Úgyhogy meg fogjuk vizsgálni azt, hogy melyik a legmegfelelőbb - nyilatkozta Tallósné Novák Irén, ügyvezető, Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.

A teljes műkincsgyűjtemény egy részét a Diósgyőri várban szeptember elsejéig lehet megnézni. A kiállítás címe: Lovagok fegyverben.

minap.hu