A DK szerint ukrán és orosz nyugdíjasok csapolják a magyar közpénzt

2016.12.03 14:55

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint többet kaphatnának a magyar nyugdíjasok, ha a kormány felmondaná azt az 1963-as egyezményt, amely alapján ukrán és orosz nyugdíjasok kaphatnak magyar közpénzt.

https://mork.nyugat.hu/Scopes/nyugat2015/var//improxy/NyugatWXGAPicture/30/60/306039_dk_sajtotajekoztato.jpg

Az így megtakarított összeget a magyar nyugdíjasokra fordíthatná a kormány - mondta Varju László, a párt alelnöke szombati sajtótájékoztatóján Újpesten.

Hozzátette, a DK felszólítja a kormányt, hogy azonnal mondja fel a még a Kádár-rendszerben létrejött területi egyezményt az Orosz Föderációval és Ukrajnával. Az 1963. évi törvény értelmében az érintett országok állampolgárai, akik a másik ország területén tartózkodnak a munkajogi rendelkezések, szociális ellátás és a társadalombiztosítási szolgáltatások tekintetében a saját állampolgárokkal teljesen azonos elbánásban részesülnek.

Varju László szerint ez évente 10 milliárd forintot meghaladó összeget jelent, amelyet ha a magyar nyugdíjasok számára juttatnának, az a nyugdíjjal rendelkezőknek lényeges támogatást jelentene.

A nyugdíjasoknak többletjuttatásként szánt 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványról úgy vélekedett, hogy a kormány ennek a többszörösét is kifizethetné, ha erre időt és energiát szánna.

Újságírói kérdésre arról is beszélt: felháborítónak és kifejezetten visszataszítónak tartja, hogy az év végén agyonterhelt kormányhivatalnokokkal vagy kifejezetten kampányformában, önkormányzati képviselőkkel kézbesítsék az utalványokat.

mti.hu