A férfiak nyugdíjazásáról (Vélemény)

2015.08.06 09:49

Széleskörű vita alakult ki, hogy a nőkhöz hasonlóan, az esélyegyenlőség jegyében a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 éves munkaviszony után. Igen, ha a kormány ezt a lehetőséget a nők részére biztosította, akkor ebből miért maradnának ki a férfiak? Senki nem vitatja, hogy a kezdeményezés realizálása újabb terhet ró a nyugdíjkasszára.

Szerény számítások alapján is 130-150 ezerrel növekedne a nyugdíjra jogosultak száma. Ennek költségkihatása átlagosan havi 116 500 forinttal számolva (ennyi a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők havi átlag nyugdíja) évente 182-209 milliárd.

A kormányt kiszolgáló NVB mindent megtett, hogy a népszavazási kezdeményezést elgáncsolja. Végezetül a bíróság közreműködésével a kezdeményezés szabad utat kapott, aláírásgyűjtés kezdődött. Nincs kétségem afelől, hogy a szükséges aláírások megléte esetén a regnáló kormány minden követ megmozgat, hogy a kezdeményezés elbukjon. A népszavazással szemben támasztott követelmények is megnehezítik, szinte lehetetlenné teszik minden olyan referendum sikerét, amit az ellenzék kezdeményez.

Bárhogy is alakuljon a referendum sorsa, nem orvosolja azokat a gondokat, amit a kormány a rokkantsági, a baleseti-rokkantsági nyugdíj megvonásával okozott, több százezer embert kilátástalan helyzetbe hozott. Gond, hogy a nyugdíj ilyen irányú változtatása a differenciálást nem teszi lehetővé. Mint volt hivatásos katona, tapasztalatból tudom: nem mindegy, hogy egy adott személy a 40 évi szolgálatát a csapatnál vagy a minisztériumban, illetve annak egyik háttérintézményénél tölti el. Ez vonatkozik más foglalkozásra is. Most amikor a gépezet beindult, a demokratikus erőknek mindent meg kell tenni a kezdeményezés sikere érdekében.

Mi „talpasok” aláírásunkkal, majd „igen” szavazatunkkal segítsük elő a népszavazás eredményességét. Ha a népszavazás a kormány ellenére érvényes, illetve eredményes lenne, az nagy sikert jelentene mindazoknak, akiket az Orbán-kormány emberszámba se vesz. Az MNB esztelen költekezésének visszafogásával, a stadionokra és haverok támogatására szánt milliárdok átcsoportosításával ez a plusz kiadás kezelhető lenne, de arra is számítani kell, hogy a siker esetén a kormány nem onnan, hanem a már nyugdíjban lévőktől veszi el majd ezt a pénzt és csökkenti a nyugdíjakat.

Maller Béla, Szekszárd
nepszava.hu

 

—————

Vissza