A fiatalok többsége szerint habzsi-dőzsi lesz az időskor

2018.05.16 06:07

A 18-59 év közötti, nyugdíj előtt álló magyar lakosság a jelenleginél érezhetően nehezebb anyagi helyzetre, romló életszínvonalra számít nyugdíjas éveiben – derül ki a Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató reprezentatív, online felméréséből.

 
A 30 alattiak többsége szerint habzsi-dőzsi lesz az időskor
 
Szembetűnő ugyanakkor ezen belül a legfiatalabb korosztály átlagot meghaladó optimizmusa – írja közleményében a Groupama. A 18-29 évesek többsége ugyanis szinte minden kiadásról úgy gondolja, hogy fedezni tudja majd nyugdíjasként, az alapvető szükségletek mellett a “luxus” termékeket is megengedheti majd magának. Így például míg a közvetlenül nyugdíj előtt állók csupán 30 százaléka gondolja úgy, hogy megengedhet majd magának egy wellness-hétvégét, addig a 18-29 éves korosztály közel fele számít arra, hogy ez elérhető lesz számára. De ugyanígy nagy különbség van a korosztályok között akkor is, ha a fizetős egészségügyi szolgáltatások igénybevételéről, vagy kultúrával kapcsolatos költésekről nyilatkoznak: a fiatalok minden esetben jóval optimistábban ítélik meg várható nyugdíjas életszínvonalukat. Mi több, sok fiatal elképzelése szerint a kiadásaik egy részét könnyebben finanszírozzák majd, mint jelenleg.
 
A fiatalok kevésbé számítanak a nyugdíjra
 
A válaszokból az is kiderült, hogy a pozitívabb jövőképet a fiatalok elsősorban alternatív bevételekre, semmint az állami nyugdíjra alapozzák. Míg az ötvenes nemzedék úgy számol, bevételének még kétharmadát (67 százalék) biztosítja az állami apanázs, addig a munkaerőpiacra csak most belépő, húszas éveit taposó Y-generáció úgy kalkulál: időskori jövedelmének csak alig több mint harmada (37 százalék) jön majd az államtól.
 
A fiatalok munkára és a gyerekeikre, unokáikra terveznek támaszkodni
A hiányzó részt is eltérő módon kívánják pótolni a különböző korosztályba tartozók: a fiatalok a nyugdíjaskori bevételük nagyjából harmadát korábbi megtakarításaikból származó jövedelemből, tehát például ingatlan kiadásából (5 százalék), nyugdíjcélú (16 százalék) és egyéb (13 százalék) megtakarításból várják. A maradék egyharmad jelentős része pedig a nyugdíjasként végzett munkából (12 százalék), és vállalkozásból (6 százalék) származik majd, de a gyerekeiktől, leendő unokáiktól származó támogatásra (8 százalék) is számítanak a fiatalok.
 
Ezzel ellentétben az ötvenesek úgy gondolják, hogy nyugdíjas korukban bevételük legfeljebb ötöde származik majd a korábbi megtakarításaikból és mindössze 10 százalékot tehet ki a munkából származó bevétel. A következő években nyugdíjba vonulók a közvetlen családtagok támogatására is kisebb mértékben (3 százalék) számítanak, mint a mostani fiatalok.
 
Kovács Gábor
zoom.hu