A Fidesz kéri a kormányt, hosszabbítsák meg a nemzeti konzultációt

2017.05.16 12:10

Jó hírt kaptak azok, akik alig várják, hogy kitöltsék a nemzeti konzultáció kérdőívét, de még nem volt rá idejük.

A Fidesz kéri a kormányt, hosszabbítsák meg a nemzeti konzultációt
A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy hosszabbítsa meg május végéig a nemzeti konzultációt – jelentette be Kósa Lajos. Aki szeretné tudni, hogy a kormány rábólint-e a Fidesz kérésére, annak még izgulnia kell a döntésig.
 
A párt frakcióvezetője azzal indokolta a kérést: több jelzést kaptak arról, hogy egyes országrészekbe későn mentek ki a konzultációs ívek.
 
Kósa azt is kérte: a kormány kezdje feldolgozni és közölni a részeredményeket,
annak érdekében, hogy az Országgyűlés még a tavaszi ülésszakban az emberek véleményének figyelembe vételével tudjon döntést hozni.
 
A kérdőívet május 11-ig 1,1 millióan küldték vissza. Az Index és a Závecz Research közös felméréséből kiderül, hogy a fideszeseken kívül gyakorlatilag senkit nem érdekel a konzultáció. A kormánypárti szimpatizánsok 68 százaléka küldte vissza a válaszát, míg a pártonkívüliek között 17, a jobbikosoknál 13 százalékos az arány, a többi párt közül pedig az LMP 2 százalékos adata már kiemelkedően magasnak is számít, gyakorlatilag senki nem válaszolt.
 
A válaszadók 57 százalékát inkább zavarta a kérdőív, de még a Fidesz-szimpatizánsok 16 százalékát is irritálta a konzultáció. A tipikus válaszoló 60 éven feletti, vidéki városban élő Fidesz-szavazó, aki legfeljebb nyolc általánost végzett el.
 
mti.hu