A Fidesz régi parlamenti hagyományt felrúgva szúrt ki a Jobbikkal

2020.06.29 19:06

A magyar országgyűlésben az a szokás, hogy pártok különféle parlamenti tisztségekre vonatkozó javaslatait pártállástól függetlenül megszavazzák a képviselők. Ezért van például, hogy a háznak vannak ellenzéki alelnökei is, hiszen ezt a kormánytöbbség akár meg is akadályozhatná.

Fotó: Bruzák Noémi / mti.hu
 
Ahogy ma gyakorlatilag meg is akadályozta, amikor a tisztségről nemrégiben lemondó – s a Jobbikból egyúttal kilépő – Sneider Tamás helyére a jobbikos Brenner Kolomant próbálta megválasztani alelnöknek a parlament. Ez azonban határozatképtelenség miatt nem sikerült, mert bár 39 fideszes képviselő megszavazta Brenner kinevezését, 61 szintén jelen lévő fideszes egyszerűen nem szavazott, így nem lett meg a megválasztáshoz szükséges száz szavazat.
 
Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezetője szerint azonban ez nem az ő hibájuk.
 
„A Házbizottság ülésén annyit ígértünk a baloldalnak, hogy biztosítjuk a megválasztáshoz szükséges szavazatszámot. Ez meg is történt: 55 igen szavazatot adtunk le, ők viszont csak 42-t, pedig 65-en vannak. Nem jött be szavazni például Vadai, Gyurcsány, Hadházy, Tordai, Szél Bernadett, Rig Lajos, Tóth Bertalan, és még sokan mások. Így lett a 100 szavazat helyett csak 97, ami kevés.
 
Ha Gyurcsány nem csak csicskának használná a Jobbikot, és ha a többi baloldali mondjuk bejönne legalább a szavazásokra, akkor nem állt volna elő a mostani helyzet
 
– írta Kocsis a Facebookon, ám arra nem tért ki, miért nem szavaztak a jelen lévő fideszes képviselők.
 
A szintén jobbikos Steinmetz Ádámot ugyanakkor megszavazta jegyzőnek az országgyűlés, amelynek jobbikos alelnöke így viszont egyelőre nincsen annak ellenére sem, hogy a fogyatkozó Jobbik-frakció még mindig a legnépesebb ellenzéki képviselőcsoport. A következő ülésen a parlament vélhetően újra megkísérli a szavazást Brenner megválasztásáról.
 
Röviddel cikkünk megjelenése után a Jobbik kiadott az ügyről egy közleményt, amelyben egyértelműen a Fideszt hibáztatja. Ezt írják:
 
„A Fidesz ma megnevezte a legnagyobb politikai ellenfelét a parlament alelnökéről szóló szavazáson, és nem választotta meg a Jobbik képviselőjét, Brenner Kolomant. A kormánypártok ezzel újra egyértelművé tették, hogy a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségéért is kiálló, valamint az egyetemek szabadságáért is küzdő országgyűlési képviselőn és pártján, a Jobbikon bosszút állnak, méghozzá azért, mert a párt nem hajt fejet az Orbán-rezsim előtt. A néppárti politikus megválasztását a magyar parlamentarizmus eddigi történetében példátlan és kicsinyes módon utasították el. A kormánypártok nyilvánvalóan azzal fognak majd védekezni, hogy a hiányzó ellenzéki képviselők szavazata kellett volna a jobbikos politikus megválasztásához. Ugyanakkor hétfőn mégis az összes olyan tisztségviselőt meg tudták választani – mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki oldalról –, akikről csak szavazniuk kellett. Egyetlen egy kivétel volt: a jobbikos alelnökjelölt, Brenner Koloman. Brenner Koloman habilitált egyetemi docens, soproni születésű nyelvész, volt egyetemi vezető, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének a tagja. Felelős értelmiségiként azért lépett politikai pályára a néppárti Jobbikban, hogy a Fidesz egypárti túlhatalmával szemben kiálljon az oktatás szabadsága és az egyetemek autonómiája mellett.”
 
24.hu