A Fidesz visszatáncol az áfacsökkentéstől

2015.03.24 17:07

Kiszámíthatóbbá tenné a gazdaságpolitikát – egy magas rangú kormánypárti forrás szerint ez volt az az ötlet, amiért a kormány előrehozta a jövő évi költségvetés elkészítését. Az Orbán-kormány három éve már nyáron elfogadta a következő év költségvetésének fő vázát, ám csúnya felsülés lett a vége. Vargának viszont nemet mondtak, az áfát nem csökkentik.

A gazdaságpolitika kiszámíthatóbbá tétele volt a fő szempont abban, hogy a kormány őszről a tavaszi és a nyári ülésszakra hozta előre a jövő évi költségvetés megvitatását – állította kedden egy magas rangú kormánypárti forrás.

Információink szerint egyébként a kormány nem a költségvetés, hanem az adótörvények elfogadásának előrehozását tartotta kulcsfontosságúnak. A kormánypárti forrás szerint a cél az, hogy a gazdaság szereplői ne 30-40 nappal az adóév kezdete előtt, hanem fél évvel korábban megismerhessék az új szabályokat. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy azért hozták előre a költségvetést is, mert a Fidesz nem akar két éles vitát felvállalni a parlamentben.

Azt is elárulta, hogy ezután ez lesz minden évben az eljárás. Annak érdekében, hogy a két törvényjavaslatot még az őszi ülésszak előtt megvitassa a parlament, június 16-tól július elejéig rendkívüli ülésszak lesz az Országgyűlésben.

Nagy felsülés lett belőle
Három éve, 2012-ben a Fidesz-kormány már belevágott, hogy nyáron elfogadják a következő év költségvetését, illetve annak főbb számait, kereteit, és csúnya felsülés lett a vége. Nyáron elfogadták a vázát, onnan kezdve elvileg nem változtathattak volna a bevételeken és kiadásokon, hiányon, ám ősszel csupán háromszor írták át (három megszorító csomagot fogadtak el), és decemberben egy merőben más, 2013-as költségvetést fogadtattak el a parlamenttel, mint amelyet pár hónappal korábban "kőbe véstek". Majd 2013-ban vagy fél tucatszor írták át, módosították év közben a "betonbiztos" költségvetést.

Az adótörvények mielőbbi elfogadásának hangoztatása is kicsit visszásnak tűnik az elmúlt öt évet nézve. Épp a Fidesz-kormány, illetve a kétharmados többség hozott olyan törvényt a 2010-2014-es ciklus elején, hogy a korábbi 45 nappal szemben elég csak 30 nappal korábban elfogadni az adótörvényeket. És volt egyébként olyan is 2010 vége felé, hogy a válságadókat a 2010-es gazdálkodási évre vetették ki.

Bár Varga Mihály korábban felvetette, hogy az uniós rekordernek számító magyar áfakulcsot csökkenteni kellene, a Fideszben ennek nincs meg a támogatása, legfeljebb a ciklus végén tudnák elképzelni.

Inkább a gyerekek utáni adókedvezményeket szeretnék kibővíteni, valamint az életpályamodellekre költenének. Úgy tudjuk, külön életpályamodelleket dolgoznának ki a szociális dolgozóknak és a közalkalmazottaknak. Ha ezen felül maradna pénz, akkor megfontolják az adócsökkentést is – mondta a kormánypárti forrás lehetőségét. Ez jelentheti azt is, hogy novemberben benyújtanak erről egy javaslatot.

Készül az új reklámadó
A reklámadóról szóló javaslatot április 8-án tárgyalja a kormány. A javaslatról vita volt a kabineten belül: a Nemzetgazdasági Minisztérium azt az álláspontot képviselte, hogy az idei évre tervezett összeget mindenképpen be kell szedni, Lázár János és Rogán Antal ezzel szemben azt mondja, legyen egy olyan kulcs, ami alatt a kis médiacégek nem fizetnek adót. Az utóbbi megoldás azonban bevételkieséssel jár a költségvetésnek.

A tervek szerint 50 millió forintos reklámárbevétel alatt lenne 0 százalékos a kulcs, fölötte pedig 5,3-5,5 százalék lenne. A jelenlegi kulcsokhoz képest ez a megoldás valójában azt jelenti, hogy szétterítik az adót a piac kisebb szereplőire, és a jelenleginél jóval kisebb teher lesz a nagyokon, például az RTL Klubon.

hvg.hu