A fideszes Simonka György 8,5 év börtönt kaphat (+videó)

2019.09.20 06:26

A vádhatóság már korábban indítványozta Simonka György parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, most pedig a vádirat szerint 8,5 év börtönbüntetést kérnek rá a bíróságtól az EU-s támogatásokkal való trükközés miatt.

Még a lrgutóbb Orbán-fogadáson is ott volt Simonka

 

Múlt pénteken derült ki, hogy a hatóságok zár alá vették a - többek között - bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt vád alá helyezett Simonka György fideszes országgyűlési képviselő otthonát. A vád szerint a politikus és társai (33 személy ellen zajlik az eljárás) tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. A fideszes képviselő ellen azért indulhatott meg a vádemelés, mert az Országgyűlés tavaly októberben felfüggesztette mentelmi jogát.
 
Most pedig több forrás is arról beszélt a Magyar Narancsnak, hogy az ügyészség vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre. A Fővárosi Törvényszék a lap értesüléseit megerősítette annyiban, hogy a vádiratokat már postázták a vádlottaknak és védőiknek.
 
A lap most úgy foglalja össze az EU-s pénzekkel való trükközés miatti vádat, hogy 2009 végén Simonka elhatározta, hogy mások segítségével, azok cégeinek a felhasználásával egy olyan személyi kört épített fel, amelynek az volt a célja, hogy a döntéshozókat megtévesztve jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak. A pályázatokban felülárazták a beruházásokat és a különböző támogatható eszközbeszerzéseket úgy, hogy olcsón, minimális áron szerezték meg az ingatlanokat, azokon pedig a végrehajtott fejlesztéseket fiktív becslésekkel tüntették fel a valósnál értékesebbnek. Állítólag Simonka azt is meghatározta, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét - általában 45 százalékát - szolgáltassák vissza neki készpénzben.
 
Az alábbi pontokban emeltek vádat az ügyben:
 
  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmas.
 
A lap Simonka környezetéből úgy értesült, hogy a fideszes képviselő nem fogadja el a vádhatóság indítványát.
 
Szabó Dániel
napi.hu