A Fidesznek ideje “csatárt cserélni” és új kormányfőt jelölni Orbán helyett, véli az MSZP-s EP-képviselő

2022.07.31 15:17

“Eljött az idő, hogy a Fidesz új kormányfőt jelöljön az ország élére” – állapítja meg Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője, aki nyílt levélben kéri a Fidesz közösségét, hogy váltsa le Orbán Viktort. A politikus szerint ugyanis a jelenlegi kormányfő “tehertétellé vált”.

 
Szerinte Orbán “képtelen békét teremteni és megállapodásra jutni az Európai Unióval” a támogatási pénzekről. Ujhelyi úgy látja, “a Fidesz-kormány elmúlt évtizedes dúlása és Európa-ellenes harca miatt valamennyi összeget zárolni fog az Unió, csak az a kérdés, hogy mennyit és milyen hosszan”.
 

https://www.hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2016/06/D__TT20160226019-1024x681.jpg

Ám az EP-képviselő szerint “a Magyarországnak járó uniós támogatás azonnal megmenthető és lehívható lenne, ha a kormány (…) megadná a szükséges garanciákat és vállalásokat, felhagyna az állami szintű korrupcióval és helyreállítaná az európai normák szerinti jogállamiságot.
 
Csakhogy – folytatja nyílt levelében – “Ha Orbán Viktor képes lenne valódi fordulatot végrehajtani, akkor enyhülnének az egész ország terhei. De így, az autokratikus hatalom mámorának és pénzügyi spiráljának a fogságában továbbra is túszul tartja az országot, benne saját politikai közösségét is”.
 
Az ellenzéki politikus szerint emiatt “a Fidesznek ideje belátnia, hogy Orbánnal egyszerűen nem fog menni. És ez már nem játék.” Úgy véli, a megoldás az lehet, ha “csatárt cserél” a Fidesz. Szerinte biztosan van a pártban – ennek vannak is jelei –, “aki képesnek érzi magát a feladatra, képes lehet békét teremteni Európával, aki legalább bizonyos kérdésekben valódi nemzeti egységre törekedne”.
 
forrás: facebook.com / hvg.hu