A fővárosban, a Kossuth téren demonstrál több ezer ápoló

2015.07.01 17:51

Utcai megmozdulást tartanak ma Budapesten az egészségügyi érdekképviseletek, Balog Zoltán miniszternek petíciót is átadnak délután.

Az előzetes visszajelzések alapján körülbelül 4-5 ezer ember érkezhetett az egészségügyi szakdolgozók Jászai Mari téri demonstrációjára – jelentette a helyszínről Hír Tv tudósítója. Sokan vidékről is följöttek a fővárosi eseményre: az ápolókat, ápolónőket, egészségügyi szakdolgozókat összesen mintegy 60 autóbusz hozta Budapestre.

Negyed négy körül indultak a demonstrálók a Szent István körúton és az Alkotmány utcán keresztül a Kossuth térre, ahol a Parlamentnél felállított színpadon fognak szónoklatokat tartani. A tervek szerint az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, egyik alelnöke és egyik területi vezetője ismerteti majd a szakdolgozók követeléseit.

A szakdolgozók továbbra is ragaszkodnak ahhoz a 12 ponthoz, amit még márciusban fogadtak el. Ennek két legfontosabb eleme az egységes egészségügyi bértábla bevezetése és a kiszámítható életpályamodell bevezetése. A dolgozók többek közt ezeket követelik a kormánytól. A szónoklatok végén Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez címzett petíciót fognak átnyújtani a minisztérium egyik munkatársának.

Kedden Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy egyéb ágazatokhoz hasonlóan az egészségügyben nem lehet életpályamodellt kidolgozni, mert annak egységes megvalósítása a különböző foglalkoztatási jogviszonyok miatt lehetetlen.

A szakpolitikus a távirati iroda tudósítása szerint úgy vélte, az orvosokkal és a szakdolgozókkal külön-külön kell megállapodni, ami egy hosszú távú bérmegállapodást jelentene. Zombor egy kérdéssel kapcsolatban beszélt arról is, hogy a szerdai két egészségügyi demonstráción nem lesz ott, hiszen a májusi ágazati tüntetésen ott volt. Májusban felkérték, hogy vegyen részt, most azonban nem érkezett ilyen felkérés. „Az akkor elmondottakhoz képest nem tudok újat mondani”, minden, a hatáskörébe tartozó kérést, amely az ágazati egyeztetéseken elhangzott, teljesítette a kormány, vagy elindult azok megvalósítása.

mti.hu