A frekventált helyekre nagyobb odafigyelést ígér az új rendőrkapitány

2021.11.01 15:11

Átszervezéssel, a feladatok újragondolásával szeretné hatékonyabbá tenni a rendőri munkát az új miskolci városi kapitány.

Miskolczi István a tarthatatlan közlekedési morállal is felkívánja venni a harcot
 
Fotó: Ádám János 
 
Amikor Kiss Attila főkapitány úr felkért ennek a feladatnak az ellátására, és vázolta a feladatokat, követelményeket, amiket elvár, szerencsének éreztem a szituációt, mert teljességgel egyezett azzal, amit én gondoltam miskolci szolgálatomról” 
– bocsátotta előre Miskolczi István, Miskolc rendőrkapitánya, amikor bemutatkozott a testület előtt a miskolci közgyűlésen.
 
Fenntartás és javítás
 
„Az első és stratégiailag legfontosabb feladat, hogy Miskolc közbiztonságát fenntartsuk, és – természetesen – amennyiben lehetséges, javítsuk is. Ahogy azt már kapitányságvezetőként annak idején tapasztaltam, a városi rendőrség és a városi önkormányzat között jó a kapcsolat, és a munkánkat mindenkor elismerték. Nem mondom, hogy nem esik porszem a fogaskerekek közé egy ilyen nagy szervezetben, de az elismertség és az együttműködési készség mindig megvolt.
 
Az együttműködésre szeretném építeni én is a programomat. Ahhoz, hogy fenntartsuk a város közbiztonságát, és adott esetben javítsuk is, ahhoz feltétlenül egy újragondolt együttműködést kell folytatnunk a jövőben. Ez vonatkozik a rendészeti, rendvédelmi társszervezetekre – a Miskolci Önkormányzati Rendészet kiemelt partnerünk –, magára az önkormányzatra és a civil szervezetekre. Olyannyira felgyorsult körülöttünk a világ, hogy oktalanság volna egyedül, összefogás nélkül nekilátni egy ilyen kiemelkedő feladatnak, csak kellő társadalmi összefogással lehetséges.”
 
A rendőrkapitány elmondta, hogy fontos szerepet szán a közlekedésrendészetnek, hiszen egyáltalán nem lehetünk elégedettek a tapasztalható közlekedési morállal. Rendkívüli módon megnőtt a gépjárművek száma, ami nehezíti a feladat ellátását. A közlekedésrendészeti állomány megerősítésével szeretnének igazodni a feladathoz.
 
Másik fontos feladatnak tekinti, hogy Miskolc frekventált helyeit – például a belváros, Lyukóvölgy vagy az Újgyőri főtér környéke – megfelelő módon ellenőrizzék, és az ott fellelhető közbiztonsági problémákat kezeljék. Miskolczi István szerint ehhez szervezeti, szerkezeti átalakítások lesznek szükségesek a városi rendőrség keretében. „Olyan átalakítások is lehetnek, amelyek a kollégáimat kimozdítják majd komfort­zónájukból. Úgy kell végrehajtani a változásokat, hogy az állomány is megmaradjon, a morál jobb legyen, és szeressenek a kollégák a rendőrség kötelékében dolgozni” – tette hozzá a rendőrkapitány.
 
Keddenként egyeztetnek
 
A Miskolci Rendőrkapitányság új vezetője – mint elmondta – munkájához számít az önkormányzat támogatására. Példaértékűnek nevezte a rendőrség és az önkormányzati rendészet együttműködését. Elmondta példaként, hogy minden kedden tartanak közbiztonsági egyeztető fórumot, amelyen a rendőrség mellett a rendészet és a polgárőrség vesz részt. Ilyenkor tárgyalják meg az elkövetkező hét várható feladatait, és egyeztetik a munkát.
 
Miskolczi igazi miskolci
 
Miskolczi István alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság új vezetője – bár legutóbbi szolgálati beosztása a Tiszaújvárosi Rendőrkapitánysághoz kötötte mint kapitányságvezető – ezer szállal kötődik a megyeszékhelyhez.
 
Elmondása szerint 1992 óta él Miskolcon. Rendőrszakmai pályafutása is ehhez az esztendőhöz kötődik, ekkor lett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa bűnügyi szakterületen mint nyomozó. Egészen 2005-ig dolgozott beosztott nyomozóként, majd 2005–2006-ban a Miskolci Rendőrkapitányságon a felderítő alosztályt vezette. Itt egy kitérő következett, a Nemzeti Védelmi Szolgálat regionális vezetőjeként szolgált tovább. Saját kérésére 2017-ben visszatért a rendőrséghez, és a Miskolci Rendőrkapitányságon kapitányságvezető-helyettes lett. Innen 2019-ben a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság kapitányi székébe vezetett az útja. Ottani szolgálata idén október 1-jéig tartott, ezzel a nappal bízta meg dr. Kiss Attila megyei rendőrkapitány a Miskolci Rendőrkapitányság vezetésével…
 
Szaniszló Bálint
boon.hu