A gazdagok egyre gazdagabbak, a többiek csúsznak lefelé

2015.01.09 05:33

Az elmúlt nyolc évben majdnem 80 ezer forinttal csökkent az éves nettó jövedelem értéke Magyarországon, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az anyagi bizonytalanságra utal az is, hogy a háztartások többsége nem tud megtakarítani. Egy váratlan nagyobb kiadás a családok többségének nagyon komoly gondot. Krémer Balázs szociológus szerint a legtöbb magyarnak annyi megtakarítása sincsen, hogy egy hónapot átvészeljen, ha elveszti az állását.

Hiába voltak tömve az üzletek karácsonykor, a KSH adatai szerint a magyar háztartások a sereghajtók az uniós országok között az anyagi biztonságot tekintve.  2006 óta közel például 80 ezer forinttal csökkent az egy főre jutó éves nettó jövedelem értéke.

Az anyagi bizonytalanságot erősíti, hogy a háztartások 76 százaléka nem tud megtakarítani, és egy nagyobb, 66 ezer forintos nem várt kiadás komoly gondot okozna.

Krémer Balázs szociológus szerint a lakosság átfogó jövedelmi viszonyai és életkörülményei romlanak. Az egyetemi docens hangsúlyozta: a magyar társadalomban az figyelhető meg, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, a társadalom döntő többsége pedig hozzájuk képest csúszik lefelé.

„A szegénységi adatok is borzasztóak, különösen a legszegényebbeknek az anyagi ellehetetlenülése, nyomorba taszítása a borzasztó. De ezzel összemérhető súlyú kérdés, hogy a társadalom egésze, a társadalom többsége igen intenzíven és csúnyán elkezdett csúszni lefelé.”

A szociológus elmondta: a lecsúszásnak van egy komoly mentális következménye is, ez az embereknél kilátástalanságot, reménytelenséget és bizalomvesztést okoz. Hozzátette: a lecsúszás mélyen beleivódott a magyar társadalomba, az emberek csak ezt a lefelé tartó pályát látják maguk előtt.

atv.hu