A gyerekeknek, az időseknek és a légzőszervi betegségben szenvedőknek okozhat problémát a mostani szmog

2015.11.03 16:20

Mint arról már beszámoltunk, hét városban, köztük Miskolcon is tovább romlott a levegő minősége. A levegő magas szállópor-koncentrációja miatt kedden már hat település és Budapest levegőjét is egészségtelennek minősítette az Országos Közegészségügyi Központ. A tüdőgyógyász szerint a szmog főleg a gyerekeknek, az időseknek és a légzőszervi betegségben szenvedőknek okozhat problémát.

Sűrű köd és szmog, alig lehetett pár méterre ellátni - erre ébredt ma Miskolc. Az ÁNTSZ közleménye szerint hét városban, köztük Miskolcon is romlott a levegő minősége.

Két egymást követő napon nem haladta meg két mérőállomásnál a 75 mikrogramm per köbmétert a szálló por koncentrácója  - mondja Szöllösi Katalin, a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály levegőtisztaság-védelmi ügyintézője.

Két szűrőt mutat a szakember. Az egyik hófehér, a másik pedig koromfekete. Bár a szűrő fekete, figyelmeztetést még nem kellett kiadni Miskolcon. Ennek ellenére azért sokan már most is érzik, hogy változott a levegő minősége.

Az időjárás, a kipufogógáz és a fűtés befolyásolja leginkább a szmog kialakulását. A MISEK tüdőgyógyásza szerint főleg a gyerekeknek, az időseknek és a légzőszervi betegségben szenvedőknek okozhat problémát a szmog. Már több beteg is jelezte, hogy nehezen kap levegőt.

Az egészséges és a beteg embereknél is köhögési reflexet vált ki. A gyulladás hatására a levegőáramlás lecsökken. Tehát a betegek fulladást, légszomj érzést éreznek. erről Dr. Dezső Edit tüdőgyógyász, allergológus főorvos nyilatkozott a Miskolc Tv-nek. A MISEK főorvosa azt tanácsolja, hogy a légszennyezettségre érzékenyek minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.

minap.hu

 

—————

Vissza