A gyógyászati segédeszközök piacának összeomlásával fenyegetnek a gyártók

2019.06.24 17:38

2003 óta nem lehet változtatni a gyógyászati segédeszközök árain, viszont valamiből ki kell gazdálkodni a dolgozók fizetését. Válságtanácskozást tartottak a szakmai szervezetek.

A gyógyászati segédeszközök piacának összeomlásával fenyegetnek a gyártók
 
A működésképtelenség határán áll a gyógyászati segédeszköz ágazat – állítják az ilyen eszközöket gyártó és forgalmazó cégek. Mint írták, a másfél évtizede változatlan árak, a kötelező béremelések és az euróárfolyam emelkedése okozzák a bajt.
 
A 2020. évi költségvetés tervezet miatt válságtanácskozást tartottak a gyógyászati segédeszköz szakmai szervezetek. Megállapították, hogy a költségvetés tervezésekor egyáltalán nem vette figyelembe a kormány a szakma javaslatait. Ráadásul a jövő évre elfogadott újabb, ezúttal nyolc százalékos bér- és járulékköltség-emelkedést várhatóan már több hazai vállalkozás nem tudja kigazdálkodni.
 
A cégek már alig képesek megtartani a dolgozókat - írták. Emelkedik az egészségügyben dolgozó szakemberek elvándorlása, ami veszélyezteti a betegek megfelelő kiszolgálását és biztonságos ellátását.
 
Képtalálat a következőre: „gyógyászati segédeszközök https”
 
Ahhoz, hogy ne legyen kritikus a helyzet, szükség van a kormány által biztosított bérkompenzációra és a finanszírozási rendszer átalakítására – tették hozzá.
 
Az egészségbiztosítási pénztár utoljára 2003-ban állapította meg e termékek árát, azóta lényegében lehetetlen emelni. Ha például a 2003-ban például 100 forintosnak elfogadott árhoz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 80 százalékos támogatást rendelt, úgy a beteg 20 forintos térítési díjért kaphatta meg az eszközt. Ha a gyártó árat emelne, mondjuk 120 forintra, a támogatás maradna 80 forint, vagyis a betegnek 40 forintot kellene fizetnie. Tehát 20 százalékos áremelés egyből a duplájára növelné a beteg terhét.
 
hvg.hu