A hagymatermés is megsínylette az aszályt

2018.09.09 13:50

A magyarországi hagymatermés is megsínylette az elmúlt hetek aszályos időjárását, vöröshagymából a szokásosnál kevesebbet takarítottak be a gazdák. Az import miatt így is csupán 35-40 forintos felvásárlási árral kell számolni, miközben a termelők 100 forintos kilónkénti árat tartanának elfogadhatónak. A makói agrárfórumon elhangzott, hogy új fajták nemesítése, hozamnövelés és a tárolás fejlesztése nélkül teljesen eltűnhet makói hagyma a piacról.

 
Amit Makón kidobnának, azt a Balatonnál 1500 forintért árulják - mondta egy névtelenséget kérő hagymatermesztő az agrárkamara makói fóruma előtt. Több gazda is panaszkodott az alacsony felvásárlási árakra, azt mondják, nem tudnak versenyezni a francia, német, holland, spanyol és kínai importtal. A legnagyobb probléma az alacsony hozam, az öntözés nehézségei és az árrés.
 
Sajnos keveset tudunk termelni, pontosan azért, amit elmondtam: tehát a kutatások elmaradása és az öntözés, egyebek. A másik oldal pedig a kereskedelemnek a problémája, én úgy gondolom, hogy a termelő és az áruházláncok polcain megjelenő hagyma közötti árrés az nagyon nagy - mondta a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke, Kádár József.


Évek óta drasztikusan csökken a vöröshagyma termőterülete, ami mára az 1500 hektárt sem éri el. Az ágazat életét nehezíti, hogy a Magyarországon éves szinten elfogyasztott fejenkénti mintegy 8 kilogrammnyi hagyma csaknem fele külföldi.
 
Érdemes lenne elsősorban a hozamnövelésre egy nemesítési programot indítani, és ehhez egy megfelelő tárolás mellett egy prémium minőséghez kapcsolódó - ahogy a hungarikumokról is hallottunk - egy megfelelő marketingprogram mellett lehetne azt a fogyasztóréteget fölépíteni, megtalálni - értékelt Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti Osztályának elnöke.
 
A szakemberek szerint azonban az új fajták nemesítésénél több évtizedes lemaradás van - és bár az utóbbi években elindult egyfajta együttműködés, az eredményre még várni kell.
 
Ez egy évtizedet is magába foglalhat mire egy olyan fajtát ki tudunk nemesíteni, ami itt a helyi adottságoknak meg az időjárási viszontagságoknak megfelel és jól tud teremni. Tehát megpróbálunk egy olyan jó középkategóriát, egy olyan 5-600 mázsás terméshozamot kihozni belőle. Tehát ezt szeretnénk, ez volna versenyképes, a piacon így tudnánk életben maradni
 
- jelentette ki a Hagyma terméktanács vezetője, Fekete János.
 
A térség országgyűlési képviselője szerint meg kell állítani a makói hagymatermő területek csökkenését, és fel kell lépni az import ellen.
 
Még az EU-n belül is meg kell nézni, hogy az importot hogyan, és milyen eszközökkel lehet korlátozni. Ebben én maximálisan országgyűlési képviselőként támogatom Győrffy Balázs elnök urat és a MAGOSZ-t is, hogy több bátorsággal és több határozottsággal lépjenek fel az importtal szemben, mert az import tönkretette a makói hagyma elmúlt éveit is - hangoztatta Lázár János fideszes képviselő.
 
A makói önkormányzat egyébként 6 gazdát támogat 3 millió forinttal azért, hogy segítse a hagyományos, makói fajták termelését.
 
hirtv.hu