A hangprotézisével énekelhet is a beteg

2019.06.14 12:53

Sajtónyilvános műtéti beavatkozást végeztek csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztályán. Az eljárásban a teljes gégeeltávolítás mellett hangprotézist ültettek be.

Fotó: Ádám János
 
Dr. Révész János főigazgató elmondta: kórházuk a betegforgalmi adatok alapján az ország második legnagyobb kórháza, de nagyon fontos, hogy ne csak a mennyiségi betegellátás területén legyenek az elsők között, hanem minden olyan eljárást mielőbb meghonosítsanak, ami a betegek érdekeit szolgája. Igyekeznek az ezekhez szükséges forrásokat megszerezni, ennek része az is, hogy az ilyen magas szintű szakmai beavatkozásokat megismertethetik a közvéleménnyel – hangsúlyozta a főigazgató.
 
 
Kiforrott technika
 

Dr. Karosi Tamás osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi tanár elmondta: a sajtó elé tárt beavatkozás nem az első műtét. Sajnos sok esetben szükséges a gégeeltávolítás, és ilyenkor fontos képességét veszíti el a beteg, a kommunikációs képességet – hangsúlyozta. A műtét különlegessége, hogy az eltávolítás után hangprotézist ültettek be, ennek segítségével a páciens rövid időn belül visszanyeri beszédképességét. Az eljárással a beszéd minőségét illetően sokkal jobb eredményt tudnak elérni, hosszabb a hangtartás, eredeti beszédhangjukat is visszanyerik, akár énekelni is tudnak – fejtette ki a főorvos.
 
Koncertet adtak a teljes gégeeltávolításon átesett betegek Miskolcon
 
A nem mindennapi énekkar tagjai sokat gyakoroltak, ugyanis a teljes gégeeltávolítás után a beszéd készsége is nagy feladat, így az énekes produkció rendkívüli teljesítmény.
 
 
Dr. Karosi Tamás, az intézmény Fül – Orr- Gége és Fej – Nyaksebészeti Osztály főorvosa, c. egyetemi docens úgy fogalmazott: 
 
nehezen jut szóhoz, mert nagyon sok rehabilitált és újonnan beszélt teljes gégeeltávolításon átesett beteggel találkozott már – és nagyon pozitívak a visszajelzések -, de megható volt az előadás. Ilyet látni, hogy ezen műtéten átesett betegek nemhogy beszélnek, de koncertet tartanak élvezhető módon; ez párját ritkítja. Magyarországon erre még biztosan nem volt példa, Szlovéniában működik egy betegklub, ahol ezt először megpróbálták” – tette hozzá.
 
Mint mondta, feladatának tekinti a prevenciót, azaz a daganatos betegségek megelőzését, a korai felismerését, illetve a megfelelő kezelését. Sok esetben ez kifejezetten csonkoló műtéteket jelent, amikor bizonyos funkciók elvesznek. Ez egyebek mellett a beszédképességet is érinti, ami a kommunikációt jelenti.
 
 


A kommunikáció tesz minket emberré. Ha valaki nem tud kommunikálni, elszigetelődik, depressziós lesz, alkoholhoz, gyógyszerekhez fordul és jelentősen lerövidül az élete, vagyis jelentősen romlik az élet minősége” 
 
– fejtette ki az osztályvezető főorvos hozzáfűzve, célja a betegek életét végig követve figyelemmel kísérni állapotukat, rehabilitációjukat és javítani kommunikációs készségüket.
 
A találkozón elhangzott: kiemelkedően magas a gégerákosok száma a megyében. Kialakulását számos rizikófaktor növeli. A megyei központi kórházban minden évben találkozóra várják a betegségen átesetteket és családtagjaikat. Itt a tanácsadás mellett a tapasztalataikat is megoszthatják egymással. A daganatos betegek sorsát a kórház figyelemmel kíséri, évek óta otthont adnak a találkozóknak, ezzel is segítik a gyógyulást és a közösségépítést.
 
Horváth Imre
boon.hu