A hazai sajtószabadság miatt riasztották az Európa Tanácsot

2019.10.29 09:11

Kövér László a végtelenségig korlátozta az újságírók munkáját.

Fotó: Kórozs Lajos / Facebook

 

Riasztotta az Európa Tanácsot (ET) két nemzetközi civil szervezet a magyar újságírók parlamenti munkájának korlátozása miatt. A Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) és a 19. cikkely nevű szervezet a páneurópai emberi jogi intézménynek az újságírók védelmét és biztonságát előmozdító platformján tette közzé az új szabályokat is részletesen bemutató felhívását. Mint fogalmaznak: az előírások súlyosan korlátozzák az újságírók lehetőségét, hogy kérdéseket tegyenek fel a képviselőknek és ellenőrizzék a parlament munkáját.
 
Kövér László házelnök rendelettel módosította a sajtótudósítás szabályait az Országgyűlésben. A friss szabályok korlátozzák az újságírók szabad mozgását és tevékenységét a Parlament épületében és a Képviselői Irodaházban egyaránt.
 
Az ET médiaplatformja egy olyan nyilvános tér, amely megkönnyíti a médiaszabadsággal és az újságírók biztonságával kapcsolatos információk összegyűjtését, feldolgozását és terjesztését az Európa Tanács tagállamaiban. Lehetővé teszi a szervezet időben történő, szisztematikusabb riasztását, valamint szükség esetén az időszerű és összehangolt fellépést.
 
A platformon 12 nemzetközi nem kormányzati szervezet és újságíró szövetség tehet közzé riasztásokat, ha úgy ítéli meg, hogy a fejlemények komoly aggodalomra adnak okot egy-egy országban. A korai előrejelzésre az Európa Tanács valamint az érintett tagállam is válaszolhat, és jelentést készíthet arról, hogy milyen intézkedéseket tett a probléma megoldásáért. 
 
Halmai Katalin (Brüsszel)
nepszava.hu