A híd újból összeköt a Hernád felett

2015.12.18 07:02

Abaújvár, Kenyhec – 1944. december 17-én hatalmas robbanás rázta meg Abaújvárt. Ekkor robbantották fel azt a fahidat, amely a Hernádon átívelve összekötötte Abaújvár és Kenyhec lakosságát, elszakítva így egymástól rokonokat, barátokat, akik addig szabadon, kettős birtokossági igazolvánnyal léphették át a határt.

A híd újból összeköt a Hernád felett

2009-ben kezdődött

A kapcsolatok helyreállítása érdekében a tervezés és együttműködés már 2009-ben elkezdődött Kenyhec és Abaújvár települések vezetői között, melynek eredményeként egy, a mai igényeknek megfelelő, korszerű hidat és összekötő utat építettek, amelyet szerdán adtak át.

A projekt összköltsége meghaladta a négymillió eurót. A kormányközi megállapodást tavaly júniusban írták alá, a megvalósítási szerződést idén márciusban kötötték meg.

A projekt eredményeként a szlovák oldalon 987, a magyar oldalon Abaújvárnál 268 méter hosszú út épült. A Hernád-folyón átívelő híd hossza 60 méter.

A fejlesztéssel a két térség közvetlenül érintett 18 települése, valamint a nagyobb régió közelebb került egymáshoz, a projekt eredményeként akár a napi munkavállalás lehetősége is biztosított a Kenyheci ipari parkban.

A hídavatáson részt vett többek között Perényi Zsigmond helyettes államtitkár, Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete, Zdenko Trebula, a Kassa megyei önkormányzat elnöke, dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, dr. Konkoly József Kenyhec polgármestere és Sivák Tamás, Abaújvár polgár­mestere.

boon.hu