A hidegben elfagyhatnak a vízórák – téliesítsük a vízmérő aknákat!

2015.11.04 16:57

Közeledik a tél, a fagypont alatti hőmérséklet pedig jelentős károkat okozhat a szabadon hagyott vízvezetékekben. A csövekben megfagyó víz szétrepesztheti a vezetéket, így csőtörést, vízelfolyást okozhat a talajban vagy fűtetlen pincékben található vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Jobb mindezt megelőzni, és időben gondoskodni a vízmérő aknák téliesítéséről.

A vízmérőóra üvege széttört – tipikus jele a fagyásnak, mondja Vass Péter, a MIVÍZ Kft. csőhálózat-szerelője. Hozzáteszi, ez leginkább olyan helyen fordul elő, ahol egyáltalán nem, vagy pedig csak kevés vizet használnak.

Télen szinte hetente hívják a szakembereket vezeték elfagyásához. A szétfagyott vízóra cseréjét azonban a felhasználónak kell kifizetni. Viszokai János szolgáltatási igazgató azt javasolja mindenkinek, hogy magát az aknát védje, a burkolását igyekezzen megoldani: hungarocellel illetve nikecellel takarja le az aknát. A vízmérők leolvasása miatt arra azonban figyelni kell, hogy a vízmérő számlapja szabadon maradjon, illetve az aknafedél is mozgatható legyen. Ha a kerti vízóra fedlapja törött vagy hiányzik, a felhasználónak gondoskodnia kell a pótlásáról.

A legnagyobb veszélyben a használaton kívüli vízvezetékek vannak. Éjszaka már sokszor fagypont alá süllyed a hőmérséklet, így ezek a csövek könnyen elfagyhatnak. Makó Zoltán, az OMSZ Észak-magyarországi Regionális Központjának munkatársa elmondja, hogy a talajfelszín nagyon lehűlt tegnapelőtt, és ma reggel is mínusz 6 fok körüli talajfelszín körüli hőmérséklet volt. Hozzáteszi, holnapra és holnap reggelre ugyanilyen hideg várható.

A lehűlés a hétvégére enyhül majd, de akkor is fagypont közelében lesz a hőmérséklet.

minap-hu