A hosszú hétvégén is óvatosan a borsodi erdőkben!

2017.04.28 16:35

Mint ahogy arról már számos híradás megjelent, a múlt heti hóesés és vihar jelentős károkat okozott az Északerdő Zrt. által kezelt erdőkben a Zempléni-hegységben és a Bükkben is.

bukk_kidolt_eszakerdo.jpg

A Zempléni-hegységben elsősorban a szél okozott fakidőléseket, melyek nehezítik a turistautakon való közlekedést és balesetveszélyt is okozhatnak. Ennél is nagyobb kár érte a Bükk erdeit, ahol a levélbe borult fákon tapadt meg a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű hó. A károk jellemzően 500 és 700 méter magasságú területek között keletkeztek. A leesett nedves hó nagy térfogatsúlya miatt a fák nem bírták a terhelést, kidőltek, eltörtek vagy elhajoltak, ezzel több települést zártak el időlegesen a külvilágtól.

bukk2_kidolt_eszakerdo.jpg

Az erdészeti társaság kollégái más szervezetek munkatársaival együtt azonnal hozzáláttak a közutakon a közvetlen élet- és balesetveszélyt jelentő fák eltávolításához. Néhány nap alatt minden települést sikerült közúton megközelíthetővé tenni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az erdőben, az erdészeti utakon, turistautakon és a közjóléti berendezésekben keletkezett károk felmérése és felszámolása csak ezt követően kezdődhetett meg, ez a munka várhatóan még sokáig tart.

 

A hosszú hétvégén a Lillafüredi- és a Pálházi Állami Erdei Vasút járatai a teljes vonalon, a meghirdetett menetrend szerint közlekednek.

bukk3_kidolt_eszakerdo.jpg

Az erdei túrát tervezők számára elsősorban a Bükk Miskolchoz közeli, alacsonyabban fekvő területeit javasolják kirándulásra a szakemberek, tekintettel a felsőbb részeken továbbra is fennálló veszélyhelyzetre. Megközelítően 500 méteres magasságtól felfelé kidőlt, megroskadt fák nehezítik a közlekedést, s továbbra is borulhatnak ki törzsek, vagy szakadhatnak le ágak a meggyengült, esetenként a hó alatt megtört fákról. A balesetveszélyt tovább növeli, hogy a talaj még nem száradt meg, ezért az utak nedvesek és csúszósak. További információ itt vagy itt olvasható.

minap.hu