A hulladékgazdálkodás is állami kézbe kerülhet

2015.02.14 08:45

A hulladékgazdálkodás állami irányítás, kezelés alá kerülhet, ám a működtetés, a tevékenység, a szolgáltatás helyi szinten marad - ezt a fejlesztés- és klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár közölte.  

Szabó Zsolt, miközben Hejőpapiban felavatta a 3,6 milliárd forintból elkészült mechanikai hulladék-előkezelőt, az állami irányítás szükségességét a lakosság anyagi terheinek csökkentésével indokolta.  

A létesítménynek köszönhetően Miskolc és a térség 36 települése számára kiteljesedhet a házhoz menő szelektív gyűjtés, megkezdődhet az értékes másodnyersanyagok kinyerése a szemétből - ezt már Kriza Ákos, Miskolc polgármestere mondta. A zártkörű hulladék-előkészítő a kommunális hulladékból szelektálja az újra felhasználható másodnyersanyagokat, a fémet, a műanyagot, és az energetikailag hasznosítható termékeket, amelyekből másodlagos tüzelőanyagot lehet előállítani. A 3,6 milliárd forintos beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja támogatta.

A Hejőpapi határában felépült mechanikai hulladék-előkezelőben évente 53 ezer tonna szemetet válogatnak át újrahasznosításra, és energetikailag hasznosítható úgynevezett RDF-terméket (Refuse Derived Fuel) is előállítanak majd.

nol.hu