A II. világháborús bombázás áldozataira emlékeztek Miskolcon

2016.06.02 17:41

1944. június 2-án érte Miskolcot a legsúlyosabb bombatámadás a II. világháborúban. 72 évvel ezelőtt három hullámban, több mint száz bombázó mért légicsapást Miskolcra. Koszorúzással és gyászmisével emlékeztek az áldozatokra a Búza téri Görög Katolikus Székesegyházban és a mellette felállított kopjafánál.

1944. június 2-án Miskolcot érte a legsúlyosabb bombatámadás, amely Magyarország legfontosabb vasúti csomópontjai ellen irányult. Az amerikai légierő gépei több hullámban bombázták a Tiszai pályaudvart, a Búza téri vásárcsarnokot és a Diósgyőri hadiüzemet. A Búza téri templomból a pénteki mise végén a hívek éppen a piacra tartottak, amikor bombatalálat érte a Vásárcsarnokot.

bombazas_aldozataira_emlekeztek_160602_vcs_09.jpg

fotó: Végh Csaba

Feledy Péter, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség vitéze így emlékezett a 72 évvel ezelőtti eseményekre:

    „Száz amerikai nehézbombázó jelent meg Miskolc légterében, ledobott 200 tonna bombát, meghalt 208 ember, 420-an megsebesültek. Az amerikaiak tulajdonképpen nem nagyon találták el a célpontot; a hadijelentésük szerint a Tiszai pályaudvart akarták bombázni.”

bombazas_aldozataira_emlekeztek_160602_vcs_03.jpg

A bombatámadásokban 160 lakóház összeomlott, 600 pedig súlyos károkat szenvedett Miskolcon. A vásárcsarnok kétharmada, és a Tiszai pályaudvar 20 százaléka is elpusztult.

bombazas_aldozataira_emlekeztek_160602_vcs_13.jpg

Az áldozatok előtt hajtottak ma fejet a Miskolci Görög Katolikus Általános iskola diákjai. A gyászszertartást Papp András görög katolikus parókus celebrálta.

bombazas_aldozataira_emlekeztek_160602_vcs_16.jpg

A bombázás polgári áldozatait a Tetemvári temetőbe, a katonákat a Hősök temetőjébe temették el. Emléküket egy kopjafa is őrzi a Búza téri Görögkatolikus székesegyház mellett. Pfliegler Péter alpolgármester, a Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, valamint a Bükki Hegyivadász Egyesület képviselői virágokkal, koszorúkkal emlékeztek az elhunytakra.

minap.hu