A járvány újabb áldozatát jelentette be kedd délelőtt az Operatív Törzs (+ videó)

2020.03.24 11:43

Ezzel 9-re emelkedett az elhunytak száma – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

 
Megkapták a kórházak a megfelelő védőfelszereléseket
 
Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy reggel leszállt az a gép, amely jelentős mennyiségű egészségügyi eszközt hozott Kínából – erről itt számoltink be.
 
Több mint 3 millió maszk és 100 ezer teszt érkezett, valamint 86 lélegeztetőgép. A védőeszközök eljutottak a kórházakba – mondta.
 
16 ember ellen indult eljárás rémhírterjesztés miatt
 
Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy a megyei védelmi bizottságok megkezdték a védekezést, és koordinálják a lépéseket. Egyre több csaló próbál előnyt nyerni a mostani helyzetből – mondta a szóvivő. 14 eljárás indult a csalókkal szemben eddig, és rémhírterjesztés miatt 16 ember ellen indult eljárás.
 
A hatósági házi karanténok esetében az elmúlt napon több mint 3000 ellenőrzés volt. Az elmúlt 24 órában összesen 177-en szegték meg a házi karantént. 24 fő helyszíni bírságot kapott, míg 130 ember ellen eljárás indult. Az üzletek bezárása kapcsán 40 eljárás indult.
 
Nincsen nagy torlódás a magyar határokon
 
A magyar határokon a ma reggeli adatok alapján csak horvát viszonylatban van a kilépő irányba jelentős torlódás, és Parassapusztánál a belépő irányba.
 
Lakatos Tibor elmondta, megjelentek a rendeletek a legújabb gazdaságvédelmi intézkedésekről is.
 
Újabb személy vesztette életét a vírus következtében
 
Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy 187-re emelkedett a koronavírus-fertőzéssel azonosítottak száma. Megismételte, hogy bárki megfertőződhet, és bárki bárkit megfertőzhet. A vírus bárhol jelen van. A szakember mindenkinek megköszönte, hogy betartják a tanácsaikat. Az időseknek is megköszönte, hogy önként vonultak karanténba.
 
Müller Cecília beszámolt arról is, hogy egy újabb idős ember halálával 9-re emelkedett az elhunytak száma.
 
Az országos tisztifőorvos ismételten kiemelte, hogy az idősek ne menjenek közösségbe. A kismamák esetében is azt közölte, hogy ők se menjenek közösségbe, az infokommunikációs eszközökkel tartsanak kapcsolatot. Felhívta a figyelmet ismételten a helyes kézmosásra.
 
Fontos változások jönnek a helyi egészségügyi ellátásban
 
Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vírus a környezetben nem marad meg sokáig, és a klórtartalmú szerekre is nagyon érzékeny. Elkezdődött a házi orvosi rendszer racionalizálása, hogy a kontaktusok lehetősége a lehető legalacsonyabb legyen – mondta. Az akut légúti betegségben szenvedők részére külön egységet alakítanak majd ki helyben, és a többieknek egy másik helyiséget.
 
Mindenki tartsa be a hatósági döntéseket
 
A védekezés szempontjából nagyon fontos lenne, hogy a hatósági döntéseket mindenki betartsa – mondta Lakatos Tibor.
 
Időben meghozott több lépést Magyarország
 
Müller Cecília arról is beszélt, hogy a járvány hazai terjedése esetében egy kis időt nyert Magyarország. Sikerült azokat az intézkedéseket időben meghozni, amikkel lassítani lehet a járvány terjedését – tette hozzá. Lakatos Tibor kérdésre válaszolva közölte, hogy adott esetben bővülhet azon vállalatok köre, ahol katonai jelenlét van.
 
Minden fekvőbeteg-intézmény részt vesz a betegek ellátásban
 
Müller Cecília elmondta, hogy az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény bevonódott a fertőzöttek ellátásába.
 
Őket mindenképpen tesztelik
 
Azokat vizsgálják laboratóriumi eljárással, akik valamilyen kapcsolatban voltak egy fertőzöttel – mondta Müller Cecília. Éppen ezért derülhet ki, hogy valaki tünetmentesen is fertőzött. Kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre felfüggesztették a boncolást az egészségügyi dolgozók érdekében, de bizonyos esetekben tesztelnek meghaltakat.
 
Elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják meg a most érkezett maszkokat
 
Folyamatos az eszközök beszerzése, mivel ez fogyóeszköz – mondta Lakatos Tibor. A kedden érkezett maszkokat elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják, majd pedig azok, akik részt vesznek a védekezésben – tette hozzá.
 
Az egészségügyben lévő krónikus betegekre is kiemelten figyelnek
 
Müller Cecília megismételte, hogy az idősek is fertőzhetnek. Az egészségügyben is kiemelten vigyáznak a krónikus beteg dolgozókra. Ők olyan területen dolgoznak, ahol nincs közvetlen emberi kontaktus.
 
Nincs értelme találgatni a járvány időtartamát illetően
 
Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a járvány idejét illetően nem akar találgatni. Pontos időpont nem mondható, de azon vagyunk, hogy a járvány ellaposítsuk.
 
Egyelőre nem vonnak be újabb intézményeket a betegek ellátásába
 
Egyelőre elegendőek a meglévő kórházi kapacitások, csak akkor vonnak be újabb egységeket, ha ez szükséges – mondta Lakatos Tibor.
 
 


mti.hu