A Jobbik módot talált arra, hogy új választást írjanak ki Miskolcon és környékén

2018.04.16 15:17

A párt szerint az Országos Egyéni Választókerületi Bizottság súlyos hibát vétett, amivel jogszabályt sértettek. Megtámadják az eredményt.

 

A Jobbik országszerte vizsgál minden jogi lehetőséget, hogy felderítse a választásokon felmerült jogsértéseket. Ennek részeként kiderült, hogy Miskolcon, a Borsod 1-es választókerületben az Országos Egyéni Választókerületi Bizottság a törvényi határidőn túl, április 15-én, 0 óra 37 perckor állapította meg a szavazás végeredményét, mely szerint a Fidesz jelöltje, Csöbör Katalin 127 szavazattal nyert a jobbikos Jakab Péter előtt - derül ki a párt közleményéből.
 
Képtalálat a következőre: „csöbör katalin jakab péter”<127>Képtalálat a következőre: „csöbör katalin jakab péter”
20 724 szavazat                                                                              20 597 szavazat
38,96 százalék                                                                                38,72 százalék
 
 
A pártnak annyiban igaza van, hogy a végeredményt hivatalosan valóban április 14. éjfélig kellett volna megállapítani. Az Alfahíren megjelent részletes érvelésük szerint ez a dátum szerepel az internetre feltöltött jegyzőkönyvben is, mert a választási bizottság jobbikos delegáltja, Tóth Tibor az aláírása mellé a pontos dátumot is odaírta: 2018. április 15-én, 0:37 percet. Később erről felkerült a javított változat is a helyi határozatból a bizottság internetes felületére.
 
 
A párt szerint mindez azt jelenti, hogy Borsod 1-es választókerületben nem sikerült a szavazást a törvényeknek megfelelően lebonyolítani, ezért a mai napon a Jobbik kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottságnál a választás megismétlését.
 
Úgy tudjuk, hogy egy másik körzetben, a Pest megyei 2. számú választókerületben is hasonló történt, mint ismert, itt Szél Bernadett, az LMP társelnöke maradt alul - mindössze 300 szavatattal - Csenger-Zalán Zsolttal szemben.
 
napi.hu