A kényszermunkatáborokba elhurcoltakra emlékeztek Diósgyőrben

2016.01.27 14:52

A Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Törzskapitánysága vasárnap ökumenikus ünnepi megemlékezést tartott a hetvenegy évvel ezelőtt kényszermunkára elhurcolt diósgyőri lakosok tiszteletére.

1945. január 23-án több mint négyszáz – főként német nevű – diósgyőri lakost gyűjtöttek össze a MOKÁN KOMITÉ tagjai a közelmúltban lebontott diósgyőri moziba, törvényi változások ismertetése ürügyén. Tájékoztatás helyet rájuk zárták az ajtót. Másnap reggel – 71 évvel ezelőtt – bekísérték őket a Diósgyőri Rendőrségre. Egyheti fogva tartás után a Tiszai pályaudvarra terelték őket és marhavagonokba zárva hurcolták el mindannyiukat kényszermunkára a Szovjetunióba, Donbaszba és környékére. Közülük sokan megtörten, megfáradva és betegen jöttek haza sok-sok év múlva, titoktartási kötelezettséget fogadva.

megemlekezes_2.jpg

Elgondolkodtató és szomorú, hogy magyarok kísértek magyarokat a marhavagonokba. Voltak, akik soha nem térhettek haza, ott pusztultak el a kegyetlen környezetben. Holttestük jeltelen sírokban van eltemetve. Az épület falán elhelyezett emléktáblán harmincegy elhunyt neve olvasható. A hazatértek közül az ünneplők között volt Wágner Gizella és Plósz Mihály is.

A megemlékezésen beszédet mondott vitéz Csantavéri Tivadar Károly székkapitány, az egyházak képviselői, majd a Lévay József Református Gimnázium diákjai mondtak verset. A zárszót pedig Plósz Mihály túlélő mondta el.

Az ünnepség után megkoszorúzták az emléktáblát.

minap.hu