A keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságról is beszélt Balog

2016.09.10 08:52

Az a cél, hogy amikor Magyarország erősödik és emelkedik, mindenki azt érezze, hogy ebből ő személyesen is profitál - mondta Balog Zoltán, aki szerint az unióban a legjobbak vagyunk a családtámogatás terén.

Balog Zoltán: Az unióban a legjobbak vagyunk a családtámogatás terén

Az emberi erőforrások minisztere a Magyar Időknek úgy fogalmazott, hogy az elmúlt években mindenkitől komoly áldozatvállalásra volt szükség, de ez nem volt hiábavaló. "Ennek köszönhető, hogy hozzátehetünk például nettó 100, majd pedig 150 ezer forintot az orvosok havi béréhez, és a pedagógusok, egyetemi tanárok javadalmazásában is jelentős növekedést értünk el" - mondta, kiemelve, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának hatáskörébe tartozó szférákban több mint háromszázezer embernek emelték a bérét.

A magyar szakemberek kivándorlásáról szólva a kormány feladatának nevezte, hogy megteremtse a maradás feltételeit, illetve hazatérésre ösztönözze a fiatalokat. Az ösztönzők közül a családtámogatási rendszert, azon belül is a csok-ot emelte ki. "Az unióban a legjobbak vagyunk a családtámogatás terén" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a bérek fokozatos emelésére is törekszik a kabinet.

A miniszter a hétvégi kötcsei polgári piknikről szólva kiemelte: az összejövetel központi témája a kvótareferendum lesz. "A népszavazás most mindent visz. Addig mindannyiunk szeme előtt az a cél lebeg, hogy október 2-án egy sikeres népszavazáson legyünk túl."

A keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság tevékenységéről szólva elmondta, hogy meghirdetnek egy ösztöndíjprogramot, amelynek keretében keresztény fiatalokat hívnak meg azokból az országokból, ahol üldözik őket. Első körben körülbelül 250 embert tudnánk fogadni - tette hozzá.

Kiemelte a helyben nyújtott segítség fontosságát is. Példaként említette, hogy a kormány 120 millió forintot, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pedig további 80 milliót fordít arra, hogy Erbílben építsenek egy iskolát. "Az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül szociális intézményt építünk, orvosi ellátást biztosítunk a menekülttáborokban 3 millió euró értékben, ezeket az akciókat és a továbbiakat koordinálja majd a helyettes államtitkárság" - mondta a tárcavezető.

mti.hu