A kezdeti nehézségek után elkészült az egészségügyi központ

2015.09.06 16:32

Modern területi egészségügyi központot adtak át Encsen, amely néhány hét múlva betegeket is fogad majd.

Tavaly júniusban adták át az Encsi Területi Egészségügyi Központ járóbeteg fejlesztése kapcsán az épületet munkaterületnek, tegnap pedig már a felújított, meg­szépült épületet mutatták be.

– Nagyon sokan, és nagyon régóta vártuk ezt a napot – mondta megnyitóbeszédében Szeles András, Encs polgármestere. – Az elmúlt hónapokban az egészségügyi dolgozók és városunk polgárai rendre megállítottak, hogy megkérdezzék, mikor lesz kész az épület. Stílszerűen fogalmazva: nehéz szülés volt.

A városvezető arról is mesélt, hogy több oka is van annak, miért is nem lehetett az eredeti elképzelések szerint befejezni a munkát.

– Számos nehézséggel néztünk szembe – árulta el Szeles András. – Akadályozó tényező volt az a MATÁV-kábel, aminek a kiváltása két hónapig tartott. Az aljzatbeton rossz állapota miatt le kellett állítani az építkezést, és a többletköltséget közbeszereztetni. Ez három hónapos csúszást jelentett. De most nem azért vagyunk itt, hogy mindenben a rosszat lássuk és keseregjünk, hanem, hogy örüljünk.

A munkát száz százalékban, közel 300 millió forint értékben az Európai Unió támogatta. Hogy mi újult meg? Az épületet bővítették, energetikailag korszerűsítették és akadálymentesítették. Többek között digitális röntgent szereztek be, képzési termet létesítettek.

– Tavaly a gyermekorvosi rendelő, idén a mentőállomás, most az egészségügyi központ is jelentős felújításon esett át – sorolta Szeles András.

 

Jelentős esemény a térségben
Dr. Basista Erika igazgató azt emelte ki, hogy járóbeteg-­szakellátásuk összesen 18 szakrendelésen, 212 szakorvosi óraszámban működik.

– Nagy álmunk teljesült a röntgen diagnosztika távleletezéses elnyerésével – mondta. – Heti öt órában csecsemő- és gyermekgyógyászat szakrendelés is indulhat.

Az igazgató asszony abbéli reményéről is beszélt, hogy néhány hét múlva már élesben is fogadhatnak betegeket.

– Ez egy jelentős eseménye most Abaújnak – ezt már Hörcsik Richárd, a terület ország­gyűlési képviselője mondta. – Fontos, mert amortizálódtak az elmúlt 40–50 éveben az egészségügyi objektumaink, és mi is. Ezért nem mindegy, hogy az abaúji betegeknek milyen esélyei vannak.

eszak.hu