A kiadott nyugtatók 10 százaléka a feketepiacra kerül

2016.07.15 06:37

A Magyarországon értékesített altatók, nyugtatók legalább 10 százaléka illegális úton jut el a felhasználóhoz - mondta lapunknak az addiktológus. A rendőrség még nem tudja, hogy a vizsolyi patikából jutott-e külföldre pirula, de tártak már fel Magyarországról induló illegális gyógyszerútvonalat Nyugat-Európában.

Hivatalosan alig tö, mint egy hónapja, július 7-én rendelt el nyomozást a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság a vizsolyi patikus ellen, aki 24 ezer doboznyi, vényköteles nyugtatót/altatót adott el - állítása szerint ismeretleneknek - recept nélkül. A gyógyszerésznek, akit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ellenőrzése buktatott le, azonnal be kellett zárnia a boltját, és etikai eljárás is indul ellene, és ha a végén az engedélyét is elveszik, akkor már csak alkalmazott lehet egy gyógyszertárban.

A patikus a lelepleződése után azt mondta: a környékbeli falvakban élő, 20-30, számára ismeretlen embernek adta el egy év alatt a 24 ezer doboznyi pszichotróp, könnyen függőséget okozó szert. Ez önmagában is szabálytalan lenne, hiszen többek között Xanaxot (9037 dobozt), Rivotrilt (6531 dobozt), Epheritet (5488 dobozt), Frontint (2205 dobozt) és Dormicumot (263 dobozt) értékesített orvosi rendelés nélkül. Azonban információink szerint nem a vizsolyi az egyetlen patika, amelyben indokolatlanul sok nyugató fogyott az elmúlt egy évben.

Az OGYÉI szerint Borsod megyében nincs érintett gyógyszerész az ügyben - az ország más részén azonban akad. Az Országos Rendőrfőkapitányság - tekintettel a folyamatban lévő nyomozásra - nem közölte lapunkkal, hány gyógyszertárat vizsgálnak jelenleg, ám azt sem cáfolták, hogy a vizsolyi mellett más is érintett az illegális kereskedelemben.

Az ORFK megerősítette információnkat, hogy az elmúlt években Magyarországról több csatornán keresztül is kerültek nyugtatók és antidepresszánsok nyugat-európai drogpiacokra. "Az európai országok határain átívelő nem hamis gyógyszerek kereskedelme miatt a rendőrség illetékes szerve több alkalommal teljesített jogsegélyt európai országok megkeresése alapján. Ezekben az esetekben – amennyiben a megvalósított magatartás hazánkban is bűncselekménynek minősül –, a rendőrség kezdeményezi a felelősségre vonást" - írta a rendőrség.

"Magyarországon a patikákban forgalmazott nyugtatók legalább 10 százaléka a feketepiacon végzi" - mondta Zacher Gábor. Az addiktológus szerint aki így jut hozzá ezekhez a szerekhez, a hivatalos árnál 10-20 százalékkal is többet fizethet értük.

Zacher szerint annyi szorongásoldó, nyugtató és altató fogy az országban, mintha minden állampolgár - a csecsemőktől az aggastyánokig - 35 pirulát venne be évente. Mivel ezek a szerek rövid idő alatt súlyos függőséget alakítanak ki, azok, akik rászoktak, akkora mennyiséget szednek - az 1 milligramm hatóanyagú Xanaxból például 10-15 tablettát - naponta, hogy ahhoz legális forrásból már nem lehet hozzájutni. Épp ezért annyira élénk ezeknek a patikaszereknek a feketepiaca.

vs.hu