A kisnyugdíjasok markát a kiegészítésnél is kevesebb pénz üti (+videó)

2019.09.13 06:05

Többletforrások sorát kapják a nyugdíjasok a következő időszakban. A rezsiutalványok mellett a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés is novemberben érkezik, utóbbi átlagosan közel 12 ezer forintot jelent. A nyugdíjszakértő ugyanakkor emlékeztetett az ATV Start című műsorban, hogy ez is a nyugellátás összegétől függ, ezért előfordulhat, hogy valaki csupán négyezret kap majd meg a későbbiekben.

 
Kiderült, hogy mekkora lesz idén a nyugdíjkiegészítés átlagos összege: a statisztikai hivatal adatai alapján mintegy 11 800 forint jár majd átlagosan az időseknek. Ezzel kapcsolatban Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start című emlékeztetett:
 
idén januárban a nyugdíjak 2,7%-kal emelkedtek, a KSH augusztusi gyorsjelentése szerint viszont az inflációs mérték 3,4%.
 
Ez utóbbira kell kiegészíteni az emelés mértékét, mert a két mérték között 0,7% a különbség, amelyet 12-vel szoroznak a teljes évet figyelembe véve. Ennek mértéke 8,4%, ami annyit jelent, hogy a saját nyugellátásnak 8,4%-át kapják meg a nyugdíjasok kiegészítésként novemberben. A fenti összeg pedig az átlagos nyugdíj összegére van vetítve.
 
Nem mindenki fogja tehát megkapni a közel 12 ezer forintos kiegészítést, egy idős ember, akinek 50 ezer forint körül mozog az ellátása, az picivel több mint négyezer forintot kap majd a későbbiekben. Egy 150 ezer forintos nyugdíjjal rendelkező idősnek viszont a 12 ezer forintot is meg fogja haladni a kiegészítése. Majd emlékeztetett arra is, hogy novemberben érkezik a nyugdíjprémium, miközben a rezsiutalványok is érkeznek. Ezek együttesen véve „jól fognak esni a nyugdíjasoknak”.


atv.hu