A kőkemény aszály durván keresztbe tehet a magyar borászoknak

2020.05.21 12:01

Komoly problémát okozhat az aszály az alföldi területeken található szőlő­ültetvényekben, ebben a térségben ugyanis nincs elegendő nedvesség a talajban, így a szőlő gyökerei nem tudják megfelelő mennyiségű vízzel ellátni a növényt. A szakértők szerint bár még korai a termésbecslés, de az ország többi területén egyelőre a szárazság ellenére is jó képet mutatnak az ültetvények.

Hegyaljai ültetvény

 

A szőlőültetvények jó állapotban vannak Magyarországon, a fagyokat eddig megúszták, de termésbecslésbe még nem érdemes belemenni, ezzel meg kell várni a virágzást és a termés kötődését – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Az aszály azonban problémát okozhat, elsősorban az alföldi területeken, mert máshol a szőlő mélyre hatoló gyökerei még megfelelő mennyiségű vízhez juttatják a növényt. Ettől függetlenül nagyon jól jönne a csapadék, a hét végi, tíz milliméter körülinél nagyobb mennyiségű, áztató eső. A telepítési kedv ugyanakkor nem hagyott alább: ahol eltervezték a telepítést, meg is valósították, ebben nem jelentett akadályt a koronavírus-járvány – emelte ki a HNT elnöke.
 
A borpiacra viszont hatott a koronavírus. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a szőlő- és borágazatban is értékesítési problémákat okoztak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések és az ezek nyomán jelentkező fogyasztói reakciók. A legnehezebb helyzetbe a turizmusra és a gasztronómiára alapozó borászatok kerültek. A minisztérium közlése szerint a kormányzati feladat most kettős: az ágazat reformját célzó intézkedéseket kell hozni, és segíteni kell a járványügyi rendelkezések okozta gazdasági nehézségek átvészelését.
 
A minisztérium május elején jelezte, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként 25 milliárd forint többletforrás érkezik az agráriumba, részben a szőlő-bor ágazat helyzetének javítására, egy új támogatási konstrukción keresztül. Az agrártárca még dolgozik ezen a támogatási formán. A korábbi programok közül a szőlőtermesztőket és a borászatokat is érinti az Agrár Széchenyi Kártya-folyószámlahitel kamat- és kezességidíj-támo­gatá­sának százszázalékosra emelése és az, hogy a munkáltatók mentesülnek a bérek utáni közterhek megfizetése alól – közölte a tárca.
forrás: VG.hu
agrarszektor.hu