A kórházi szarkák semmit sem kímélnek

2015.08.06 07:58

Magyarországon évente több száz rendőri eljárás folyik kórházi lopások miatt. A kórházi szarkák a betegektől és a személyzettől is lopnak, ám a legnagyobb kárt az intézményeknek okozzák. Utóbbiak lehetőségei viszont igen korlátozottak a tolvajlások megelőzésében.

Az idei esztendő első hat hónapjában már majdnem félezer, tavaly egész évben csaknem kilencszáz, tavalyelőtt pedig 1100-nál is több esetben folytatott eljárást a rendőrség kórházi lopások miatt. Az országos bűnügyi statisztika szerint messze a legtöbb ilyen bűncselekményt – az esetek majdnem felét – a fővárosban követik el, amit nagyrészt megmagyaráz, hogy itt van a legtöbb kórház, klinika, országos intézet. A megyék közül kiemelkedően sok – megközelíti a tíz-tíz százalékot – a lopások száma Borsodban, illetve Szabolcsban – közölte lapunk érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

A betegektől és a személyzettől is lopnak, a legnagyobb kárt azonban maguknak az intézményeknek okozzák a kórházi szarkák – mondja a Magyar Kórházszövetség volt elnöke. Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója például saját maga látta a hűlt helyét annak a több százezer forintos CT-monitornak, amit nyilván nagy képernyős tévének néztek, és hogy megszerezzék, egyszerűen levágták a kábelről. A tolvajok mindent visznek, ami mozdítható: wc-ülőkét, csapot, zuhanyrózsát, szemetest, padot, sőt orvosi eszközöket, műszereket is. Amit pedig nem tudnak könnyen megszerezni, azt, mint az említett monitort is, levágják, letörik, kitépik a falból, amivel ugyancsak komoly károkat okoznak a kórházaknak.

A betegektől a leggyakrabban pénzt, ékszert, mobiltelefont lopnak. Ha lakáskulcsot és személyes iratokat, lakcímkártyát is sikerül eltulajdonítani, mert mondjuk egy helyen tartja a beteg, még nagyobb lehet a baj. Ezért azoknak, akik előreláthatólag több napig bent lesznek a kórházban, azt javasolják, hogy semmilyen iratot, kulcsot ne tartsanak maguknál, pénzt is csak minimális összegben, és amikor például operációra, vizsgálatra mennek, értékeiket helyezzék letétbe a nővéreknél. A legtöbb kórházi osztályon vannak mobilszéfek, és központi értékmegőrzés is működik, tekintettel arra, hogy a sürgősséggel, kíséret nélkül érkező, sokszor eszméletlen állapotban lévő betegektől a ruhától az értéktárgyakon át mindent leltárba kell venniük és megőrizniük az intézményeknek – mondta Rácz Jenő.

Az exelnök szerint a kórházi lopások miatt elvileg lenne ráció abban, hogy a kórházi ágyak mellett legyenek széfek. Ám nem úgy, ahogyan azt 2007-ben Horváth Ágnes akkori egészségügyi miniszter szerette volna, aki minden betegágy mellett kötelezővé tette volna ezek kihelyezését. A kérészéletű intézkedés ideje alatt beszerzett széfek közül volt, amit megtartottak az intézmények, a többségüket azonban egyszerűen kiárusították.

A kórházi szarkák a dolgozókat sem kímélik. Hiába zárják az öltözőket, öltözőszekrényeket akár mágneskártyával is, az nem tartja vissza a rablókat, akik sokszor egyszerűen felfeszítik az ajtókat. De az is megesik, hogy a dolgozók egymást károsítják meg, több ezer munkavállaló között sajnos ez is előfordul – mondja Rácz Jenő.

A Kórházszövetség leköszönt elnöke azt mondja, a kórházak lehetőségei igen korlátozottak a lopások megelőzésében. A kameráknak ugyan határozottan van visszatartó erejük, de ezeket nem lehet például kihelyezni kórteremben, mosdóban, öltözőben. Az intézmények mindegyikében működik őrző-védő szolgálat, ezek munkatársai azonban nem végezhetnek motozást. Legfeljebb értesíthetik a rendőrséget, ám mivel a delikvenst szabadságában nem korlátozhatják, nem is tartóztathatják fel a hatóság kiérkezéséig, hacsak nem éppen a bűncselekmény elkövetése közben érik tetten.

Az biztos, mondja Rácz Jenő, hogy a látogatási idő esetleges korlátozása sem jelentene megoldást a kórházi lopásokra. Mint fogalmazott, ha valaki lopni akar, annak fél óra is elég ehhez. Ráadásul egy szűkített látogatási időben több emberre kellene figyelni, ami még meg is nehezítené az őrző-védő szolgálatok munkáját. A kórházigazgató úgy véli, alapvető szemléletváltásra lenne szükség ahhoz, hogy kevesebb legyen a kórházi lopás. Arra, hogy – miként tőlünk nyugatra – egyszerűen tabu legyen a gyógyítással foglalkozó intézmények és a kiszolgáltatott betegek megkárosítása.

Haiman Éva
napigazdasag.hu