A kormány ellenkezése ellenére 50 település tervez földadót!

2014.12.13 13:33

Egy felmérés szerint nagyjából ötven településen tervezik, hogy megadóztatják a termőföldet. Aranykoronára vagy hektárra vetített adót léptethetnek életbe.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országosan felmérte az önkormányzatok földadóval kapcsolatos elképzeléseit. A visszajelzések alapján mintegy félszáz település tervezi a földadó kivetését. Az érintett önkormányzatok nem egységes elvek mentén állapítanák meg földadót, a legtöbb esetben hektáronként vagy aranykoronánként határoznák meg az adó mértékét. A NAK szerint a földadó több szempontból is aggályos. Az adót a földtulajdonosok előbb-utóbb továbbháríthatják a földhasználókra, így fennállhat az az eset, hogy a földhasználóknak közvetlenül az iparűzési-, közvetve pedig a földadót is meg kell fizetniük. További problémát jelent, hogy a földadó forrást von ki a mezőgazdaságból - áll a köztestület közleményében.

Az önkormányzati földadó kivetésének lehetőségét az adótörvények jövő évre vonatkozó módosításával teremtette meg a parlament, bár azóta az agrártárca több fórumon is kifejtette, hogy nem ért egyet a termőföld megadóztatásával, ezért jogi lépéseket tesz az adó kivetésének megakadályozására.

szabadfold.hu