A kormány szerint elég háromévente ellenőrizni a fertőzéseket az alapellátásban

2018.07.10 06:49

Szakértőkkel elemeztük a kormány kórházi fertőzések visszaszorítását célzó új rendeletjavaslatát. A jó ötleteket is tartalmazó dokumentumban egy szó sincs az anyagi háttérről, de arról sem, hogy mikor kerülnek nyilvánosságra az infekciókról szóló, kiperelt adatok.

Fotó: AFP/Europress
 
Több jó ötletet tartalmaz a tervezet, de ezek mögött nincs financiális háttér. Csak ígéreteket láttam, konkrétumokat nem. Egy szó sincs arról, mekkora keret van erre az egészre, a 2019-es költségvetés sem tartalmaz erről semmit”
 
– mondta Drajkó Zsombor orvos-közgazdász a kórházi fertőzéseket visszaszorítani kívánó kormányzati rendeletről, ami péntek óta nyilvános. Ezt jövő héten fogadhatja el a parlament.
 
Alig jut valahova fertőtlenítő
Fotó: AFP/Europress
 
Jók lehetnek a bizottságok
 
A szakértő szerint jó ötlet például, hogy a fertőzések (infekciók) ellenőrzésére minden intézményben jelöljenek ki felelőst. Az orvos itt az Intézményi Infekciókontrollra és az Antibiotikum Bizottságra gondolt, ezeket nevesítette a rendelet. Megjelölték az Országos Infekciókontroll Intézményt is, mint legnagyobb ilyen szervezetet. Drajkó Zsombor kérdésünkre elmondta, hasonlók eddig is léteztek, de ennyire konkrét, rendeleti szintű előírással nem lehetett találkozni.
 
Hozzátette, valójában a módszertani levelekben eddig is szereplő irányokat próbálják felfrissíteni.
 
A tervezet egy másik érdekes pontja arról szól, hogy az egészségügyi szolgáltatónak az osztályok profiljához igazodóan alkoholos kézfertőtlenítő szert, valamint adagolókat kell biztosítani minden betegellátási ponton.
 
„Ismerve a hazai kórházak hajmeresztő állapotát, azaz, hogy sokszor nem csak fertőtlenítőszerre, de még vécépapírra sincs pénz, nem értem, hogy akarják ezt megoldani. Természetesen minden betegtérben kellene legyen fertőtlenítő, de ha nincs rá pénz, akkor ez csak egy semmitmondó ígéret” – mondta Drajkó.
 
A rendelet szerint az országos tiszti főorvos feladata a fekvőbetegek fertőzésekre vonatkozó ellenőrzése. Az alapellátó intézményekért és a járóbetegekért pedig a járási hivatalok felelnek. Az azonban a szakértő szerint érthetetlen, hogy utóbbinál az ellenőrzést minimum három évente kell lefolytatni. Egy laikus számára is teljesen egyértelmű, hogy ez nem elég gyakori kontroll.
 
„Ezzel a három évvel gyakorlatilag elismerték, hogy nem elég nagy humán erőforrás. Az új bizottságokhoz is emberekre lenne szükség. Egyértelmű, hogy nem lesz honnan meríteni, pedig a rendelet szeptembertől élessé válik, ha elfogadja a parlament” – hangsúlyozta az orvos.
 
Titkolt adatok
 
Drajkó Zsombor hozzátette, semmilyen módon nem nyúltak ahhoz a problémához, hogy a kórházak nem vezetik a infekciós statisztikákat. Hiába nyert pert a Társaság a Szabadságjogokért az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben, az erre vonatkozó számokat még mindig nem kapták meg. A rendelet pedig említést sem tesz arról, hogy ezeket az adatokat tisztázni, vezetni és közölni kellene.
 
Ideális lenne
Fotó: AFP/Europress
 
Kiemelte, a szakmai kollégiumokat megint nem vonták be a folyamatokba. A véleményezésre kaptak ugyan néhány napot, de valójában a kidolgozásnál kellett volna megkérdezni őket. Mint mondta, úgy tűnik, kampányüzemmódban maradt az államapparátus: össze kellett rakniuk egy papírt, ami így sikerült, ezzel a kormánysajtóban is lehet mire büszkének lenni.
 
Erősödhet az ÁNTSZ
 
„Ha újra helyre hozzák az ÁNTSZ rendszerét, akkor a rendelet erősítheti annak jogkörét, ez pozitívum. A szabályok be nem tartása esetén büntetést helyeznek kilátásba, amire eddig nem volt lehetőség. Ebből persze nem következik, hogy új státuszokat biztosítanának az egészségügyben, csak az, hogy egy nővérnek plusz feladatai lesznek, valószínűleg plusz pénz nélkül” – mondta Falus Ferenc volt tiszti főorvos.
 
Hozzátette, a szigorúbb előírások javíthatják az állapotokat, de mivel jelentős a forráshiány, az intézkedések miatt más területről kell elvonni a pénzt. Onnan, ahol kisebb a büntetés veszélye. Falus Ferenc pofátlanságnak tartja azt a plakátkampányt, amit a kormány a kézmosás fontosságáról indított nemrég. Az arra szánt pénzt ugyanis valódi megoldásokra, például fertőtlenítőre is költhették volna.
 
Akik a legnagyobb veszélyben vannak
Fotó: AFP/Europress
 
„Ez a rendelet lényegében a kórházigazgatókra tolja a felelősséget, elvárja, hogy oldják meg valahogy a problémát, ezt pénz nélkül lehetetlen. Ha kapnának is fertőtlenítőt, a karbantartók, akik beszerelhetnék az adagolókat, már elmentek az intézményekből, mivel 15 éve nem kaptak fizetésemelést. Amíg tehát a kórházakban nincs megfelelő számú takarító, elegendő szer, addig a hsonló plakátok felháborítóak és nevetségesek is – tette hozzá Falus Ferenc.
 
Horváth Attila
zoom.hu