A koronavírus közbeszólt, idén a zászlófelvonás az egyetlen központi esemény a frorradalom évfordulóján

2020.10.23 09:19

Országszerte leróják tiszteletüket valamilyen formában a forradalom évfordulóján, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok.

 
Reggel katonai tiszteletadás keretében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját a budapesti Kossuth Lajos téren. A koronavírus-járvány miatt idén az Országház előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen központi esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján.
 
November 4-ig megtekinthető az "Emlékképek 1956 – Városi kiállítás". Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. 
 
A fővárosi önkormányzat arcképkiállítással tiszteleg az '56-os pesti nők előtt.
 
Szél Bernadett és Hadházy Ákos a nap során autós tüntetést tart Budapesten, az MTVA székházánál. Az esemény leírása arra emlékeztet, 1956-ban is a rádióhoz mentek a forradalmárok.
 
Később a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak szervezésében kezdődik demonstráció. Az egyetemisták és támogatóik a Műegyetem rakpartról vonulnak az Urániához, ahol többek közt egy szimfonikus- és egy ötvenhattagú cigányzenekar közreműködésével tartanak megemlékezést.
 
Országszerte leróják tiszteletüket valamilyen formában a forradalom évfordulóján, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok. A kormány a Nemzeti Ünnepek és Emléknapok Facebook-oldalán nyújtott tájékoztatást, itt azt írta: a járványügyi helyzetre tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje idén elmarad.
 

 

 


Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A rendszerváltozás után összeülő Országgyűlés első ülésnapján, 1990. május 2-án, első törvényében az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékét örökítette meg, október 23-át pedig nemzeti ünneppé nyilvánította, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.
 
forrás: hvg.hu / facebook.com