A koronavírusról és a felhatalmazási törvényről vitázik a parlament (+ videó: Orbán Viktor beszéde)

2020.03.23 13:54

Napirend előtt szólalt fel a miniszterelnök. A kormány célja az, hogy már kedden szavazhassanak a felhatalmazási törvényről, amihez az ellenzék szavazataira is szükség van.

 

Plenáris ülést tart hétfőn az Országgyűlés. A központi kérdés a felhatalmazási törvény, illetve az, hogy a jelenlévő képviselők négyötödének szavzatával eltérnek-e a házszabálytól, amivel lehetőség nyílik arra, hogy kedden már szavazzanak is erről.
 
A felhatalmazási törvény elfogadása esetén
 
előre meg nem határozott időre meghosszabbítanák a veszélyhelyzetet.
 
Délelőtti tájékoztatóján Orbán üzent az ellenzéknek, amikor azt mondta, hogy a széthúzás és a viták helyett most az összefogás ideje jött el.
 
A Ház a délután egykor kezdődött ülésén először a nemrég elhunyt Szabadi Béláról és Petrenkó Jánosról emlékezett meg, továbbá a Magyar-Lengyel Barátság Napjáról.
 
Majd napirend előtti kért szót Orbán Viktor. A miniszterelnök arról beszélt, hogy tizenkét napja hirdették ki a veszélyhelyzetet, azért, mert a koronavírus Magyarországon is megjelent.
 
Ázsiában tört ki, de behurcolták Európába is.
 
Újra elmondta, ellenszer egyelőre nincs, de sokan dolgoznak rajta, Magyarországon is van erre akciócsoport. De a vakcina a közeljövőben nem lesz elérhető, mondta, a magyarok pedig a várakozás helyett felvették a küzdelmet.
 
Az életünk megváltoztatása most elkerülhetetlen – mondta. Egy ideig másképpen kell dolgozni, másképpen kell viselkedni, ezért vezették be a veszélyhelyzeti jogrendet. Ez felhatalmazza a kormányt és eszközöket ad neki, hogy megszervezze Magyarország védelmét.
 
A szokásos jogszabályok keretei között ugyanis nem tudjuk megszervezni Magyarország kollektív önvédelmét – mondta, amivel arra utalt, miért kell elfogadni a Ház előtt fekvő törvényt.
 
Orbán ezt követően elismételte azt, amit már délelőtt is elmondott. “Gyorsuló ütemben közeledik a tömeges fertőzések időszaka” – mondta el a Házban is. Kitért arra is, hogy a védelmet az idősekre kell összpontosítani. Majd újra ismételt, a délelőtt elmondott számokat adta elő képviselőtársainak, készletszámokat, az emberi erőforrás számait sorolta fel. Ezeket részletesen leírtuk már, IDE kattintva éri el.
 
Ha baj van, ezzel gazdálkodhatunk – zárta a számok ismertetését.
 
A parlamentben is elmondta az újabb gazdasági intézkedéseket, amikről ITT írtunk.
 
Széthúzás és viták helyett az összefogás ideje érkezett el, mondta Orbán az ellenzéknek.
 

 


A Parlamentben történtekről (frakció-vezetők hozzászólásáról) később beszámolunk...
Tóth Richard
hvg.hu