A közgazdász szerint a magyar gazdaságra is hatással lesz a német választás eredménye

2021.09.28 06:48

A német választási eredménynek lesz hatása a magyar politikára és gazdaságra – jelentette ki Bod Péter Ákos. Pröhle Gergely, Magyarország egykori berlini nagykövete szerint ugyanakkor, mivel a két ország gazdasága összenőtt, így azt alapjaiban kritikusabb hangok sem ingathatják meg.

A német kancellár távozásával új időszak kezdődhet a magyar-német gazdasági együttműködésben. A közgazdász szerint a kapcsolat, ami a CDU és a német nagyipar között volt, már nem jellemzi az többi pártot. Bod Péter Ákos az ATV híradónak azt mondta, az új feltörekvő pártok sokkal kritikusabbak lesznek a fenntarthatóság, a zöld gondolat és az európai értékek miatt azokkal az országokkal szemben, amelyek viszonylag jól kijöttek a korábbi konzervatív kormánnyal. A közgazdász szerint bizonyos iparágak politikai súlya egyértelműen csökkenni fog.
 
Egy új koalícióban nem fognak tudni olyan közel kerülni a politikai hatalomhoz, mint korábban. Már csak azért is, mert az egész autóiparnak súlya a német gazdaságon belül kisebb, és ennek lesznek következményei a beszállítói körre, így Kelet-Közép Európára, azon belül a magyar gazdaságra, amely, mint tudjuk, nagyon ki van téve az autóiparnak”

 – fogalmazott.
 

Magyarország egykori berlini nagykövete szerint viszont a két ország össze van nőve gazdaságilag, amit kritikusabb hangok sem ingathatnak meg. „Ha Olaf Scholz lesz a kancellár, akkor én azt gondolom, várható változás, de azért persze hozzá kell tenni, hogy a német reálpoltika erősen gazdaságközpontú. Én továbbra sem számítok arra, hogy holmi parttlan ideológizálás irányába megy el a német politika vagy a német külpolitika” – vélekedett Prőhle Gergely.
 

Az MSZP európai parlamenti képviselője arról beszélt, a német szociáldemokraták győzelméhez nagyban hozzájárult az is, hogy határozottan kiálltak a jogállamiság értékei mellett. „Éppen ezért, hogyha ez a bizonyos piros-sárga-zöld koalíció megalakul, akkor az komoly fejtörést okozhat Orbán Viktor rendszerének, hiszen Olaf Scholz kőkemény kritikusa az európai értékektől eltérő magyar kormányzatnak”mutatott rá Ujhelyi István.
 

Szijjártó Péter az atv.hu kérdésére a jogállamisággal eljárás esetleges elindításával kapcsolatban megismételte: politikailag motivált, Magyarország ellen fellépő zsarolásról van szó. Németország fontos szerepet játszik Magyarország életében, és ne legyünk kishitűek Magyarország is fontos szerepet játszik a német gazdaság érdekében. Ha nem így lenne, a német-visegrádi kereskedelmi forgalom nem lenne a duplája a német-francia kereskedelmi forgalomnak” – vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter.
 
A külügyminiszter hozzátette: tiszteletben tartják a német választópolgárok döntését, és továbbra is készen állnak a magyar-német gazdasági együttműködés fejlesztésére.
 
atv.hu