Földügyben elutasította a kérelmet a Kúria

2016.08.26 15:11

A Kúria elutasította a Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő által a földügyben kezdeményezett népszavazás aláírásainak ellenőrzése miatt benyújtott jogorvoslati kérelmet - derül ki a bíróság internetes oldalán pénteken nyilvánosságra hozott végzésből.

Elutasították a földügyi népszavazás jogorvoslatát

Gőgös Zoltán magánszemélyként nyújtotta be a földügyi népszavazási kérdést, amely így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?". Az ellenzéki politikus június 28-án adta le az összegyűjtött íveket, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pedig július 4-én kezdte meg az ívek ellenőrzését. Az NVI ellenőrzése alapján a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította, hogy a kezdeményező 181 318 érvényes aláírást adott le.

Tudomásul veszi a Kúria döntését Gőgös Zoltán – erről maga az MSZP-s politikus számolt be a Klubrádiónak. A szocialista párt elnökhelyettese kifejtette: miután 100 ezernél több aláírás gyűlt össze, a parlament dönthet arról, hogy teret enged-e a népszavazásnak. Ennek kapcsán arról is beszélt, hogy amennyiben a kormányoldal leállítja a földeladásokat, akkor nincs is értelme referendumnak. Gőgös Zoltán emlékeztetett rá: a napokban Lázár János beszélt arról, hogy törvénnyel zárják le a további földértékesítést, és ha ez így lesz, akkor ő ezzel tulajdonképpen eléri a célját.

klubradió.hu