A Kúriának kell eldöntenie, hogy Gulyás kampányolt-e Karácsony ellen

2019.09.21 09:54

A Nemzeti Választási Bizottság szerint a miniszter munkaköréhez tartozik, hogy forrásmegvonással fenyegetőzzön. Karácsony Gergely nem hagyja annyiban.

Fotó: Draskovics Ádám

 

A Kúriához fordult Karácsony Gergely, mert szerinte tévesen mondta ki a Nemzeti Választási Bizottság, hogy Gulyás Gergely miniszter szavai nem minősülnek kampánytevékenységnek. A főpolgármester-jelölt nem nyugszik bele ebbe a döntésbe, és a TASZ jogi segítségével tovább viszi az ügyet - írja a 24.hu.
 
Az ügy azzal kezdődött, hogy Gulyás miniszter azt mondta egy kormányinfón:
 
aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.
 
Ezzel azt a korábbi állítását támasztotta alá újra Gulyás, hogy
 
a Tarlós István és Orbán Viktor között kötött megállapodás – ami körülbelül 1000 milliárd forintnyi Budapestnek juttatandó fejlesztési támogatásról szól – érvényét veszítheti, ha más lesz a polgármester, mint a fideszes jelölt.
 
Karácsonyék ekkor fordultak panasszal a választási bizottsághoz, mert szerintük ez jogszerűtlen kampányolással, valamint a választás alapelveinek és tisztaságának megsértésével is gyanúsítható a kormány a miniszter szavai miatt.
 
A kifogást 8:5 szavazati aránnyal elutasította a bizottság. 
 
Rádi Péter elnök azzal érvelt az elutasítás mellett, hogy Gulyás Gergely miniszteri feladatkörébe tartozik az is, hogy együtt kell működnie az aktuális főpolgármesterrel, és a nyilatkozatát is ennek szellemében tette, arról beszélt, milyen lesz ez az együttműködés.
 
A TASZ által fogalmazott beadvány szerint viszont nem feladata a miniszternek, hogy megítélje a főpolgármester-jelöltek alkalmasságát, így nyilvánvalóan kampányolt Gulyás a beadvány szerint Tarlós mellett. A Kúriának szóló levél szerint, ha az NVB érvelése helytálló, akkor az is beleférne, hogy Pintér Sándor levelet küld minden rendőrnek, hogy szerinte ki alkalmas Budapest vezetésére.
 

 

24.hu / nepszava.hu