A legkeményebb problémánkat veszi ma elő az Országgyűlés

2015.06.15 07:40

Az Országgyűlés hétfőn az egészségügy helyzetéről tart vitanapot az ellenzék kezdeményezésére, kedden-szerdán pedig a kormány javaslatára kétnapos rendkívüli ülést tarthatnak, amelyen a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentését is tartalmazó adóváltoztatásokról is zárószavazás várható.

A mai ülésnap az előző héten kezdődött kéthetes ülés lezárását jelenti és az ilyenkor szokásos 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A parlament ezt követően azonban eltér a márciusban kialakított új munkarendjétől, vagyis a képviselők ezúttal nemcsak kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormánynak, hanem vitákat is lebonyolítanak.

Elsőként a jövő évi költségvetéshez benyújtott több mint 500 módosító javaslatról mondhatják el a véleményüket, ezt követően pedig a magyar egészségügy helyzetérő kezdődhet négyórás vita, a szocialista, LMP-s és független képviselők kezdeményezésére.

Vitatkozni bőven lesz miről: az egészségügyi dolgozók tiltakozása a tarthatatlan helyzet ellen a következő fázisba ért, a közösségi oldalon gyűjtik a szépen lassan széteső kórházak képeit.

Igyekezni kell, ha tartani akarják az ígéretet
Az Országgyűlés a kormány javaslatára keddtől szerdáig rendkívüli üléssel folytatja munkáját, amelynek első napján a jövőre érvényes új adószabályokat is elfogadhatják, továbbá határozathozatal várható a 2016-os költségvetés összegző módosító javaslatáról is.

A kabinet várhatóan több rendkívüli ülést is kezdeményez majd, hiszen korábban nyárra ígérte a jövő évi büdzsé elfogadását.

mti.hu