A lepusztult miskolci Tiszti klubbot a cserkészek újíthatják fel

2015.12.04 19:31

Miskolc egyik emblematikus épületét a Magyar Cserkészszövetség kapta meg, hogy ott ifjúsági civil házat létesítsenek. Új időszámítás kezdődhet a kultikus épület életében.

Egy, a miskolci közgyűlés elé 2014. szeptember 11-én előterjesztett javaslatban az olvasható, hogy a Magyar Cserkészszövetség megvásárolná és felújítaná a leromlott állapotú Tiszti Klubot, hogy ott Cserkész Házat, valamint Civil központot létesítsen.

Így néz ki most a Tiszti klub

A korábban a Honvédelmi Minisztérium kezelésében álló épület hosszú éveken keresztül Tiszti klubként, étteremként, rendezvényteremként működött. A rendszerváltás után több bérlője is volt, és a miskolci underground kultúra egyik kultikus helyszínének számított: koncerteknek adott otthont, de volt ott diszkó, tartottak szalagavató bulikat, esküvőt, és számos más rendezvényt is.

2001 júliusában, az ÁPV Rt.-vel kötött ingatlanátadási megállapodás alapján az épület az önkormányzat tulajdonába került. Az akkori városvezetés nem tudta hasznosítani, így a magára hagyott létesítmény állapota jelentősen leromlott. A külső vakolat szinte már mindenhol lepergett, a lyukas tető miatt folyamatosan ázott a födémszerkezet, a téglák között ecetfák vertek gyökeret, a belső udvar és az épület többi részét pedig szép lassan felemésztette a természet.

https://minap.hu/sites/default/files/styles/galleria_full/public/2015-12/img_4720.jpg?itok=F0GKVKLq

Jernei Péter, a Miskolc II. számú cserkészkerület elnöke érdeklődésünkre elmondta, pont egy évvel ezelőtt, 2014 decemberében kapták meg az épületet. Azóta önkéntesek bevonásával folynak a tereprendezési- és állagmegóvási munkák. Rengeteg szemetet és törmeléket szállítottak már el az épületből, megtisztították a dzsungellé változott belső udvart, de még rengeteg tennivalójuk van.

https://minap.hu/sites/default/files/styles/galleria_full/public/2015-12/img_4717.jpg?itok=Ndhp2fhj

A tervekkel kapcsolatban Jernei Péter elárulta, hogy egy olyan ifjúsági közösségi teret szeretnének kialakítani, ahol mindenféle civil kezdeményezés helyet kaphatna, de a legfontosabb feladat most az épület állapotának a megóvása. Az elmúlt egy évben a romeltakarítás mellett kijavították a megsérült tetőt és a csöpögő ereszcsatornákat, hogy megakadályozzák a további beázásokat.

Következő lépés a forrásteremtés. Hogy mennyi pénz áll majd rendelkezésre az épület felújítására, arról majd a szervezet országos elnöksége fog dönteni.

Jernei Péter elmondta, a Magyar Cserkészszövetség számára ugyan nagy falat ez a beruházás, de ha elkészül, akkor hosszú idő után végre újra élet költözhet a Tiszti klub falai közé, akár pár éven belül.

minap.hu