A magyar beteg

2015.06.09 06:16

Építene a magyar kormány Romániában egy magyar kórházat - jelentette be a gyors beszédű egészségügyi államtitkár. Indoklásul közölte, oly' kevés már a magyar orvos Erdélyben, hogy sok határon túli magyar az anyaországba jár kezelésre, azért is mert nem értik a panaszait a határ másik oldalán.

Mondhatnánk, ha mi elvárjuk a nemzetiségeinktől, hogy tanulják meg az állam nyelvét, akkor talán a romániai magyaroknak sem árt, ha beszélik a többség nyelvét...

Annyi azért kiderült, hogy a Királyhágó-melléki református egyházkerület frontemberei megemlítették a magyar kormányfőnek, hogy kellene már egy sürgősségi és intenzív osztállyal is bíró kórház mondjuk Nagyvárad mellé. Szerintük Orbán Viktor teljes mellszélességgel kiállt az ötlet mellett. Márpedig ha a kormányfő valamit teljes mellbedobással támogat, ott nem nyitnak vitát. Legalábbis itthon.

Azért van néhány apróság, amit mégiscsak tisztázni kellene. Például, hogy honnan vette azt a magyar kormány, hogy kevés a magyar orvos Erdélyben, amikor lassan már Magyarországon kevesebb magyar orvos lesz, mint a határon túl? No meg a román kormánnyal is elfelejtettek konzultálni. Itthon ugyan az a dolgok természetes menete, hogy senkivel semmiről semmit nem egyeztetnek, de sajna, a nemzetközi világ a hazai viszonyoknál kicsit bonyolultabb. A román kormánynak lehet olyan fixa ideája, hogy ha egy másik ország éppen kórházat akar építeni nála, akkor azért legalább szóljon neki.

Az sem világos, hogy miből, mennyit költene a kormány a kórházra. Félő, hogy a "keményen dolgozó kisemberek" adójából szándékoznak jótékonykodni. Ha a román fél egyáltalán beleegyezik ebbe a beruházásba, ki fogja üzemeltetni? Vagy Orbánék úgy gondolják, hogy bezsebelik a haverok a megszokott kenőpénzeket az eleve eldöntött pályázat megnyerése után, majd a kész kórházat finanszírozza a román állam, vagy aki akarja, hiszen az ő polgárai használják. Vagy ha nem, akkor a milliárdos projekt fenntartása is a magyar közzsebet apasztja majd?

Egyelőre sok a bizonytalanság, ami biztos, hogy sikerült megint összeugrasztani az anyaországi és a határon túli magyarokat. Ráadásul a szavazat maximálás eddig bevált módja, a fedezetlen ígéretcsekkek mintha az utóbbi időben egyre többünknél egyenesen a kukában kötnének ki.

Végül pedig a nagy kérdés: ki gyógyulhat majd a kórházban? Magyarságvizsgát kell tennie mondjuk az infarktusos félholtnak, hogy bejusson az intenzívre? Aki nem megy át az meg fegyelmezetten haljon meg a kórház kapujában? Mi legyen a vegyes házasságból született betegekkel? Hogyan állapítja meg az orvos, hogy melyik testrésze számít magyarnak és melyik románnak, vagy másnak?

Egyelőre az ötlet tűnik gyógyíthatatlan betegnek. Hagyni kellene csöndben kimúlni.

nepszava.hu

Bihari Tamás biharit@nepszava.hu

 

—————

Vissza