A magyar bíróságok függetlenségét félti az Európa Tanács emberi jogi biztosa

2019.11.28 14:22

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint veszélybe sodorhatja a magyar bíróságok és bírók függetlenségét, valamint az állampolgárok igazságos tárgyaláshoz fűződő jogát a kormány igazságügyi törvényjavaslata. 

Az Európa Tanács strasbourgi épülete
 
Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP
 
Miután ugyanis a kormány elállt a közigazgatási bíróságok bevezetésétől, úgy döntött, inkább a politikai kinevezettekkel feltöltött Alkotmánybíróság (AB) szerepét értékeli fel.
 
A javaslat szerint a közhatalmi szervek más bíróságok döntéseivel szemben a jövőben az Alkotmánybírósághoz fordulhatnának. Így elképzelhető, hogy egy sor politikailag érzékeny ügyben, például választási kérdéseknél, vagy a gyülekezési joggal kapcsolatban az AB döntene, írtuk korábbi cikkünkben. 
 
Az Európa Tanács biztosának csütörtöki közleménye szerint a fenti változások, valamint a a bírói kinevezések rendszere együttesen nem csak a bírók függetlenségét veszélyeztetik, de túlságosan hierarchizálttá is teszik az igazságszolgáltatási rendszert. 
 
Emiatt felszólította az Országgyűlést, hogy alaposan vizsgálja meg a javaslat hatásait, illetve folytasson érdemi konzultációkat igazságügyi szakértőkkel és civilekkel a javaslat módosításáról. Ezen kívül megismételte korábbi ajánlásait a bírói önkormányzás és az Országos Bírói Tanács megerősítéséről. 
 
444.hu