A magyar erdők rejtett kincse: íme a különleges bogyó 5 jótékony hatása

2019.10.30 07:21

A vörösen izzó bogyó rengeteg jótékony hatással bír, éppen ezért egész évben ajánlott a fogyasztása. Legtöbben csak megfázás vagy influenza idején iktatják be az étrendjükbe, pedig nagyon jó hatással van az immunrendszerünkre. Mutatjuk, mennyi minden miatt érdemes fogyasztani a jellegzetes színű, élénk piros gyümölcsöt.

A magyar erdők rejtett kincse: íme a különleges bogyó 5 jótékony hatása
 
A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése. Jellegzetes, vörös színű bogyója az első őszi fagyok után kezd el beérni. Érdemes tudni róla, hogy ha narancssárga a bogyója akkor még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. A már túlérett bogyó édes, C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra elvész! Valahol a kettő közötti állapotában, izzó vörös színében érdemes fogyasztani. Hogy miért? Annak is utánajártunk.
 
1. Tele van vitaminnal
 
Ezt pedig szó szerint kell érteni, hiszen A-, B1-, B2-, és K-vitamin is található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A bogyó külön érdekessége, hogy a hazánkban termő növények közül ebben a növényben van a legmagasabb C-vitamin tartalom.
 
2. Segíthet a rák és más krónikus betegségek megelőzésében
 
Egy tanulmány szerint a csipkebogyó kivonat csökkentette az emlődaganatos betegeknél a rákos sejtek növekedését és továbbterjedését. A tanulmány szerint közel 45 százalékkal csökkentette a károsodott sejtek számát.
 
Egy másik, spanyol tanulmány szerint, ha a csipkebogyó tea az étrendünk aktív alkotóeleme, az segíthet a vastagbélrák megelőzésében. A gyümölcsnek gyulladásgátló hatása is van, amely hozzájárul ahhoz, hogy ellenállóbbak legyünk a krónikus betegségekkel szemben. A csipkebogyó bizonyos bioaktív vegyületeket, például fenolokat, aszkorbinsavat (C-vitamint), béta-karotint, tanninokat és pektineket tartalmaz - ezek mindegyike gátolja az oxidatív stressz kialakulását, ami egyébként a rák kialakulásához vezethet.
 
3. Alacsony koleszterin-szintet eredményez
 
A csipkebogyó-kivonat rendszeres fogyasztása alacsonyabb koleszterinszintet eredményez. A gyümölcs különösen hatásos az elhízott betegeknél. Azoknál a betegeknél, akik hat hétig, naponta fogyasztottak csipkebogyóból készített italt, a koleszterinszintjük közel 5 százalékkal csökkent. Ez, akár 17 százalékkal csökkentheti a szívbetegség kockázatát.
 
4. Segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket
 
A svéd Department of Experimental Medical Science által végzett tanulmány szerint a csipkebogyó kivonatok, jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Elsősorban a magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van ezeknek a megbetegedéseknek a megelőzésében, leküzdésében, de nagy segítség lehet a keringési zavarok kezelésében is.
 
5. Viszlát megfázás és influenza!
 
Azt sokan tudják, hogy meghülés vagy influenza esetén rengeteg folyadékot kell fogyasztani, viszont azt már kevesen gondolnák, hogy a csipkebogyóból készült tea, napokkal képes megrövidíteni a betegséggel töltött napokat. Amikor beleesünk valamelyik betegségbe, érdemes minden nap fogyasztani pár bögre csipkebogyóteát, hiszen nem csak a lázat képes csökkenteni, hanem rengeteg energiával látja el a szervezetünket, hogy leküzdjük a rossz közérzetet is.
 
hellovidek.hu