A magyar nedűk esszenciája - pálinkák a Palotaszállóban

2016.01.24 08:43

A Palotaszállóban rendezték a VII. Quintessence Pálinkaversenyt, amelynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlése elnöke volt. A rendezvényt gála és pálinkabál zárta.

Kóstolásra váró italok sorakoztak egymás mellett. Számtalan ízű, színű, és erősségű. Összesen 45 féle. Ezek azok az aranyérmes italok legjobbjai, amiket három napon át kóstolt a szakmai zsűri. A VII. Quintessence Pálinkaversenyre rekordszámú, több mint 1100 nevezés érkezett. A hazai, valamint osztrák, szerb és román pálinkaszakma legjava az italokat a szájérzet, a tisztaság, az összhang és a gyümölcskarakter szerint pontozta. A verseny igazgatója szerint minden évben egyre jobb pálinkákkal neveznek.

palinkaverseny_160123_vcs_6.jpg

fotó: Végh Csaba

- Mindig van persze az újonnan jövők közül egy olyan harminc százalék, aki a versenyhez kötődő szakmai színvonallal nincs tisztában, de ezek egyre kevesebben vannak. Viszont ami három éve mondjuk aranyérmes volt, az már lehet hogy nem érné el az ezüstérmes színvonalat sem – nyilatkozta Takács László versenyigazgató, az OKE elnöke.

A versenyt záró programot Kövér László, a verseny fővédnöke nyitotta meg. - Kívánom hogy az igazi, jó magyar pálinka mértékkel és bölcsességgel fogyasztva mindannyiunknak adjon erőt a jövőben is küzdelmeinkhez – mondta.

Az országgyűlés elnöke azt mondta: ez a verseny nemzetközi mércével mérve is fontos a magyar pálinka számára, az idekerült legjobb italok pedig bárhol megállnák a helyüket Európában. Kövér László hozzáétette: a minőségi pálinkafőzés tudománya ismét virágzik, ahhoz viszont hogy az ország kiemelt exportcikke lehessen a pálinka, még van tennivaló.

- Ez részben marketing kérdése, részben pedig, amit előnyként említettem: vagyis szinte minden gyümölcsből főzhetnek Magyarországon pálinkát. Ez a kereskedelem szempontjából inkább hátrány, mert abban a világpiaci versenyben, amiben helyt kell állni, az lenne a jó, ha egy márkát, egyfajta pálinkát tudnánk nagyobb mennyiségben előállítani - nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Kövér László.

A Palota Szállóban a társadalmi zsűri is szavazatott, a közönségnek egy különleges mandarin párlat ízlett a legjobban. A rendezvényt gála és pálinkabál zárta.

minap.hu