A magyarok fele vasárnap is vásárolna

2015.04.06 18:57

Sokan félnek a szombati tumultustól, ami a vasárnapi zárva tartás miatt megsokszorozódhat a következő vasárnapokon. A magyarok fele ugyanis vasárnap végezné a ruhanemű beszerzését, ugyanis rengeteg családnál ez volt a családi program.

A Premier Outlet közvélemény-kutatást végzett a vasárnapi zárva tartásról. A kérdéskörrel foglalkozó szakemberek 956 vásárlóval készítettek személyes interjút, online kérdőívüket pedig 4682 látogató töltötte ki. Az eredményeket figyelembe véve az új helyzet nem csak a kereskedőket, de a vásárlókat is kihívások elé állítja.

Változó vásárlói szokások
A felméréséből kiderül, hogy a vásárlók meghatározó hányada, több mint 50 százaléka hétvégén, azon belül is vasárnap bonyolítja a nagybevásárlást, illetve a ruhaneműk beszerzését.

A fogyasztók a ruhatárfrissítést fontos programként kezelik, ezért szeretnek hétvégén kényelmesen, nyugodtan vásárolni. Ennek tükrében teljesen érthető, hogy a kérdőív azon kérdésére, hogy "negatívan érinti-e önt a vasárnapi zárva tartás?" a vásárlók 60 százaléka igennel válaszolt. A március 15-től hatályba lépett új tendencia tehát határozottan nehézséget okoz a vevőknek, hiszen fogyasztói szokásaikat jelentős mértékben át kell alakítaniuk a jövőben. A kellemetlenség ellenére azonban a több ezer megkérdezett többsége azt válaszolta, hogy a megváltozott körülmények ellenére, amennyire lehetséges, szeretnének hűségesek maradni eddigi szokásaikhoz.
Vagyis ha tehetik, nem keresnek a megszokottól eltérő új vásárlási lehetőséget. Sokan azonban el szeretnék kerülni a szombati tömeget, így a bevásárlásaikat inkább megpróbálják a hétköznapokra áthelyezni.

Átalakuló kereskedelmi trendek
A legtöbb bevásárlóközpont, így a biatorbágyi outlet központ is meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat - amit a kérdőívet kitöltők többsége is szükségszerűnek tart. Elkerülhetetlen, hogy a vásárlás tekintetében jobban a hétköznapokra tolódjon a hangsúly, amelyet még kívánatosabbá tehetnek a különleges akciók - mondta Imre Csaba, a Premier Outlet vezetője. Ezt is figyelembe véve a biatorbágyi outlet központ "Őrült keddi akciók"-at hirdet, amellyel szeretné megköszönni vásárlói hűségét, és segít megágyazni egy új, még formálódó vásárlói habitusnak.

penzcentrum.hu