A magyarok közel háromnegyede nem bízik abban, hogy a kormány hatékonyan használja fel a helyreállítási alapot

2021.09.10 17:24

Az európaiak kedvezően ítélik meg az Európai Uniónak a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő alapját, hatvan százalékuk gondolja azt, hogy az uniós csomag segít országának leküzdeni a járvány okozta gazdasági és társadalmi károkat, arányuk Magyarországon 64 százalék – derült ki az Európai Parlament által készített, pénteken közzétett Eurobarométer-felmérésből.

Fotó: OLIVIER MATTHYS / POOL / AFP
 
A felmérés azt mutatja, hogy az európaiak támogatják a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós program felhasználásának átláthatóságát és hatékony ellenőrzését. Ezzel a válaszadók 85 százaléka ért egyet, ez az arány Magyarországon 84 százalék. Az unióban a válaszadók 59 százaléka, Magyarországon 64 százaléka véli úgy, hogy a programok a jövőbeli kihívásokra is segítenek felkészülni.
 
A felmérés eredményei arra is utalnak, hogy számos tagállamban kétségek vetődtek fel a lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy az adott tagállam kormánya megfelelően fogja-e felhasználni a helyreállítási alapok forrásait. Míg uniós átlagban az európaiak 45 százaléka bízik abban, hogy kormányuk jól fogja felhasználni ezeket a forrásokat, a válaszadók 41 százaléka kétségének adott hangot ezzel kapcsolatban.
 
A források hatékony felhasználásában Luxemburgban bíznak a leginkább (74 százalék), a legkevésbé Szlovéniában (24 százalék). Magyarországon a válaszadók 28 százaléka bízik abban, hogy a kormány megfelelően használja fel a forrásokat.
 
Arra a kérdésre, hogy mely szakpolitikai területekre kellene az Európai Parlamentnek hangsúlyt helyeznie, a válaszadók közül a klímaváltozást nevezték meg legtöbben (43 százalék). A második helyre a szegénység és társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem (32 százalék) került, a harmadikra a gazdaságtámogatás és a munkahelyteremtés, együtt a terrorizmus elleni küzdelemmel (31-31 százalék). Ezeket a közegészségügy, valamint a migrációs- és menekültügy követi, egyaránt 27 százalékkal. A felmérés szerint az európaiak változatlanul egyetértenek azzal, hogy az uniós források felhasználásának legyen feltétele a jogállamiság tiszteletben tartása.
 
Ötből négy válaszadó (81 százalék) egyetértett azzal, hogy az uniónak attól kellene függővé tennie a tagállamok számára biztosított forrásokat, hogy a kormányuk érvényt szerez-e a jogállamiságnak és a demokratikus elveknek. Magyarországon a válaszadók 77 százaléka értett egyet ezzel az állásponttal. A megkérdezettek 53 százaléka kedvezően, 19 százalékuk kedvezőtlenül vélekedik az EU-ról, Magyarországon az uniós átlag feletti, 60 százalékos az Európai Unió pozitív megítélése.
 
mti.hu