A magyarok többsége nem nevezné át a megyéket

2022.06.23 16:22

A Pulzus Kutató az ATV megbízásából felmérte, hogy a lakosság hány százaléka támogatja a javaslatot, miszerint a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat főispánra neveznék át. Az eredmények szerint a nemre szavazók vannak többségben, 69-22 százalék arányban.

 
A nők valamivel nagyobb arányban ellenzik az átnevezést, mint a férfiak: előbbiek 74 százaléka szerint nincs szükség átnevezésre, míg utóbbiaknak 64 százaléka gondolja így – állapítja meg az atv.hu az adatokból.
 
Életkor szerinti felosztásban a középkorú és idősebb korosztályhoz tartozók találják leginkább feleslegesnek az intézkedést: a 39 évesnél idősebbek összességében 71 százalékban szavaztak nemmel.
 
Lakóhely szerint pedig a megyeszékhelyen, városban és községben élők egyaránt 68 százalékban ellenzik az új neveket, míg a fővárosiak kicsivel többen, 75 százalékban tartanák meg a mostani elnevezéseket.
 
A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy a kormány másik javaslatát, a 2024-es európai uniós és önkormányzati választások egy napra szervezését hogyan látják. Erről kiderült, hogy a magyarok kicsit, mint fele egyetért vele, míg 40 százaléknak nem tetszene.
 
Férfiak és nők között alig mutatkozott eltérés a megítélésben, életkor szerint pedig a legnagyobb arányban, 49 százalékban a 60 év felettiek válaszoltak nemmel.
 
Lakóhely szerinti kutatás megmutatta, hogy a budapestiek ellenzik leginkább a két választás lebonyolítását ugyanazon a napon: ők 54 százalékban jelölték meg azt, hogy nem értenek egyet az intézkedéssel.
 
forrás: atv.hu / hirklikk.hu